Хто має позиватися до суду з позовом про відшкодування збитків: власник транспортного засобу чи водій?
Валерія Шкварко, адвокат, секретар Комітету НААУ з питань цивільного права і процесу
Валерія Шкварко
22.05.2024

Питання: Хто має позиватися до суду з позовом про відшкодування збитків: власник транспортного засобу чи водій, якщо сума страхового відшкодування менша від суми завданого збитку?

Відповідь: Як можемо бачити питання відшкодування шкоди заподіяної в результаті дорожньо-транспортної пригоди (надалі ДТП) актуальне завжди.

Для врегулювання відносин власників транспортних засобів з метою надання їм гарантій на дорозі на державному рівні закріплено обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Згідно Правил дорожнього руху ДТП — подія, що сталася під час руху транспортного засобу, внаслідок якої загинули або поранені люди чи завдані матеріальні збитки (абз. 31 п. 1.10)

Відповідно до висновку ВС під збитками необхідно розуміти фактичні втрати, яких особа зазнала у зв’язку зі знищенням або пошкодженням речі, витрати, вже зроблені потерпілим, або які мають бути ним зроблені, та упущену вигоду. При цьому такі витрати мають бути безпосередньо, а не опосередковано, пов’язані з відновленням свого порушеного права, тобто з наведеного випливає, що без здійснення таких витрат неможливим було б відновлення свого порушеного права особою – Постанова, Касаційний цивільний суд Верховного Суду, 15.10.2020 року, справа № 755/7666/19 (провадження № 61-10010св20).

Згідно із ст. 22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Закон України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» визначає як засади, так і процедури отримання потерпілими особами за наслідками ДТП, відшкодування заподіяної шкоди.

З цього виникає питання: хто саме і має право на відшкодування, адже нерідко трапляються випадки, коли учасник ДТП не є власником автомобіля.

У цьому питанні стане в пригоді постанова Велика Палата Верховного Суду від 14 грудня 2021 року у справі № 147/66/17 (провадження № 14-95цс20).

Велика Палата Верховного Суду зробила висновок, що факт правомірності володіння особою транспортним засобом є достатньою підставою для неї, щоб звернутися за захистом права щодо відшкодування шкоди, заподіяної вказаному майну.

За змістом частини другої статті 1187 ЦК України володільцем джерела підвищеної небезпеки є юридична особа або громадянин, що здійснюють експлуатацію джерела підвищеної небезпеки в силу права власності, повного господарського відання, оперативного управління або з інших правових підстав (договору оренди, довіреності тощо).

Згідно п. 2.2. Правил дорожнього руху  власник транспортного засобу, а також особа, яка використовує такий транспортний засіб на законних підставах, можуть передавати керування транспортним засобом іншій особі, що має при собі посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії. Власник транспортного засобу може передавати такий засіб у користування іншій особі, що має посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії, передавши їй реєстраційний документ на цей транспортний засіб.

Якщо порушення речового права на чуже майно, з вини третіх осіб, завдало певних майнових збитків особі, якій належить це право, то ця особа може звернутися за захистом належних їй прав на підставі ст. 369 ЦК України. Таким чином, спричинення шкоди користувачу майна випливає з факту його користування цим майном на достатній правовій підставі відповідно до пункту 2.2 Правил дорожнього руху  (Постанова Верховного Суду України від 03 грудня 2014 року у справі № 6-183цс14).

На останок хочеться нагадати, що необхідно брати до уваги те, чи страхового ліміту вистачило для покриття завданої шкоди. Коли ми маємо необхідні похідні дані, діє загальне правило відшкодування шкоди завданої внаслідок ДТП – у межах страхового ліміту звертаємось до страхової компанії. У разі недостатності страхової виплати та шкоди, що не підпадає під страхове відшкодування – до винного в ДТП.

При визначенні розміру покриття за рахунок страхового відшкодування слід пам’ятати, що страховики не покривають знос/амортизацію, розмір франшизи та в деяких випадках розмір ПДВ.

Більше про відшкодування шкоди, завданої внаслідок ДТП, умови та способи захисту пропонуємо дізнатися у добірці відповідей на поширені питання, яка доступна для ознайомлення за посиланням: https://tinyurl.com/yc3prah7