Чи може суд відмовити у позові з тих підстав, що розпочата ліквідаційна процедура, тому спосіб захисту неналежний?
Валерія Шкварко, адвокат, секретар Комітету НААУ з питань цивільного права і процесу
Валерія Шкварко
20.02.2024

Питання: Якщо страховик, щодо якого розглядається справа, почав ліквідаційну процедуру (формально), кредиторські вимоги від нього повертаються за закінченням терміну зберігання, чи може суд відмовити в позові з тих підстав, що розпочата ліквідаційна процедура, тому спосіб захисту неналежний, а належним – буде зобов’язання внести вимогу потерпілого до реєстру кредиторів?

Відповідь: Для визначення дій щодо захисту порушеного права та його відновлення необхідно встановити основні відомості:

-коли потерпіла особа звернулася з заявою щодо відшкодування завданої шкоди;

-коли почалася ліквідаційна процедура;

-хто був ініціатором процедури;

-на якій стадії.

Згідно з пунктом 7 статті 51 Закону № 1961-IV у разі ліквідації страховика або визнання його банкрутом страховик зобов’язаний передати до МТСБУ всі матеріали щодо укладених ним договорів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності. Крім того, такий страховик зобов’язаний перерахувати до відповідних централізованих страхових резервних фондів кошти в обсягах сум незароблених страхових премій із цього виду страхування.

Відповідно до ст. 39 ЗУ «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» передбачено, що моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ) є єдиним об’єднанням страховиків, які здійснюють обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів за шкоду, заподіяну третім особам.

В законі чітко прописано основні завдання МТСБУ. Одними з таких є здійснення виплат із централізованих страхових резервних фондів компенсацій та відшкодувань на умовах, передбачених цим Законом (п.п. 39.2.1. п. 39.2. ст. 39) та управління централізованими страховими резервними фондами, що створюються при МТСБУ для забезпечення виконання покладених на нього функцій (п.п. 39.2.2. п. 39.2. ст. 39)

Згідно до п.п. 20.2. , 20.3. ст. 20  Закону № 1961-IV у разі ліквідації страховика за його власним рішенням визначені договором обов'язки цього страховика виконує ліквідаційна комісія. У разі ліквідації страховика за рішенням визначених законом органів обов’язки за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності виконує ліквідаційна комісія. Обов’язки страховика за такими договорами, для виконання яких у страховика, що ліквідується, недостатньо коштів та/або майна, приймає на себе МТСБУ. Виконання обов’язків у повному обсязі гарантується коштами відповідного централізованого страхового резервного фонду МТСБУ на умовах, визначених цим Законом.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 22 лютого 2022 року у справі № 201/16373/16-ц (провадження № 14-27цс21) зазначено, що «…МТСБУ відповідно до Закону № 1961-IV відшкодовує шкоду за страховика – учасника МТСБУ, що визнаний банкрутом та/або ліквідований (виключений з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань); в інших випадках страховик зобов’язаний самостійно відшкодувати шкоду, у тому числі в процедурі банкрутства та ліквідації як юридичної особи.

У разі початку процедури банкрутства страховика, потерпіла особа може звернутися з вимогою про відшкодування шкоди у процедурі, передбаченій Кодексом України з питань банкрутства, та захистити своє право на відшкодування шкоди в такий спосіб.

Так, в судовому порядку суд, що розглядає справу про банкрутство, вирішує спір про стягнення шкоди завданої ДТП і включає до певної черги в реєстрі, а в іншому разі звертається зі стягненням завданої шкоди.