Відстрочка від призову на військову службу. Захід для адвокатів Закарпатської області - Дар’я Тарасенко
Про відстрочку від призову на військову службу розповіла адвокат Дар’я Тарасенко під час заходу з підвищення кваліфікації адвокатів Закарпатської області, що відбувся у Вищій школі адвокатури НААУ.
Тарасенко Дар’я
09.09.2024

Лектор докладно проаналізувала разом з учасниками відстрочку від призову на військову службу, а саме:

 

1. Поняття відстрочки від призову на військову службу.

2. Нормативне регулювання.

3. Підстави для відстрочки. Документальне підтвердження.

4. Перелік необхідних документів згідно постанови 560.

5. Про суперечності Постанови КМУ 560 Закону.

6. Вимоги до документів для оформлення відстрочки від призову.

7. Алгоритм оформлення відстрочки.

8. Особливості алгоритму оформлення відстрочки по п. 9, 13, 14 ч. 1 ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

 

У рамках характеристики відстрочки від призову на військову службу акцентовано на наступному:

 

1. Поняття відстрочки від призову на військову службу

 

Чинне законодавства не містить визначення терміну «відстрочка від призову».

 

Аналіз норм законодавства дозволяє сформулювати таке визначення: Відстрочка від призову на військову службу – це відкладання в часі на період існування визначених Законом обставин моменту виникнення у військовозобов’язаного, призовника чи резервіста обов’язку проходження військової служби.

 

2. Нормативне регулювання:

 

  • Закон України «Про військовий обов’язок та військову службу»

  • Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

  • Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затверджений Постановою КМУ від 16.05.2024 р. № 560

  • Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затверджене Постановою Кабінету Міністрів України від 23.02.2022р. №154

  • Постанова КМУ від 27.01.2023 р. № 76 «Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час»

 

3. Підстави для відстрочки від призову

 

Стаття 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначає виключний перелік підстав для відстрочки від призову за мобілізацією.

 

4. Вимоги до документів для оформлення відстрочки від призову (постанова КМУ 560):

 

58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період підлягає обов’язковій реєстрації. військовозобов’язані (крім заброньованих та посадових (службових) осіб, зазначених у підпунктах 16-23 пункту 1 додатка 5) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного.

 

Проте, яким є «установлений порядок» - не визначено. На практиці буває:

- Вимагають нот. копію

- Вимагають оригінал і сканують на місці

- Вимагають копії, засвідчені власним підписом заявника

 

5. Про суперечності Постанови КМУ 560 Закону:

 

По-перше, вона фактично звужує перелік осіб, які мають право на відстрочку згідно Закону, що є неприпустимим.

По-друге, Постанова містить нечіткі формулювання, які можуть призвести до зловживань з боку посадових осіб та, як наслідок, порушень прав та законних інтересів громадян.

По-третє, запроваджені Постановою механізми можуть бути більш ефективними за умови внесення до них певних змін.

 

6. Алгоритм оформлення відстрочки

 

Для розгляду питань надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період при районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (відокремлених відділах) утворюються комісії у такому складі: - голова комісії - керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відокремленого відділу); - члени комісії - представники апарату, структурних підрозділів (освіти та науки, охорони здоров’я, соціального захисту населення, служби у справах дітей, центру надання адміністративних послуг) районної, міської держадміністрації (військової адміністрації).

 

Для розгляду питань надання військовозобов’язаним, які перебувають на військовому обліку в розвідувальних органах, СБУ, відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період наказами керівників відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіонального органу СБУ утворюються відповідні комісії. Надання військовозобов’язаним відстрочок комісіями, утвореними в розвідувальних органах, СБУ, здійснюється відповідно до цього Порядку.

 

Питання надання відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації заброньованим на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, за підприємствами, установами і організаціями, а також посадовим (службовим) особам, зазначеним у підпунктах 16-23 пункту 1 додатка 5, комісією не розглядаються.

 

7. Загальний алгоритм:

 

  • Крок 1 – збір необхідних документів

  • Крок 2 – особисте звернення до ТЦК та СП із заявою за формою, затвердженою Постановою КМУ 560

  • Крок 3 – розгляд заяви комісією

  • Крок 4 – отримання результатів розгляду заяви

 

8. Особливості алгоритму оформлення відстрочки по п. 9, 13, 14 ч. 1 ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»:

 

  • Крок 1 – зібрати необхідні документи

  • Крок 2 - Якщо немає документа про отримання компенсації за догляд, необхідно отримати акт про встановлення факту здійснення особою постійного догляду згідно додатку 8 до Постанови КМУ 560.

 

Акт потрібен в таких випадках:

По п. 9 – тільки якщо догляд за тещею/тестем (але ТЦК може вважати інакше)

По п. 14 – завжди (крім випадків, коли є довідка про отримання компенсації)

По п. 13 – не потрібен НІКОЛИ!

 

  • Крок 3 - Отримання акту про встановлення факту здійснення особою постійного догляду

  • Крок 4 – Подача до ТЦК та СП: - Заява про оформлення відстрочки за затвердженою формою , затвердженою Постановою 560 - Документи з кроку 1 - Акт з кроку 4 (якщо він потрібен)

  • Крок 5 - Очікування на рішення комісії

Першоджерело: https://tinyurl.com/y473crf7