Відстрочка від призову на військову службу: який алгоритм оформлення розповіла адвокат Дар’я Тарасенко
Дар’я Тарасенко, адвокат
Тарасенко Дар’я
16.10.2023

У Вищій школі адвокатури НААУ відбувся захід з підвищення кваліфікації адвокатів на тему: «Відстрочка від призову на військову службу: алгоритм оформлення», який провела для колег адвокат Дар’я Тарасенко.

Під час заходу було сфокусовано увагу на таких ключових аспектах:

• поняття відстрочки від призову на військову службу. Нормативне регулювання;

• повноваження ТЦК та СП: надавати чи оформлювати відстрочку?

• рекомендації з послідовності дій для військовозобов’язаного;

• вимоги до документів для оформлення відстрочки від призову;

• строк, на який надається/оформлюється відстрочка та документи за результатом оформлення;

• оскарження відмови в оформленні відстрочки;

• морально-етичний бік питання: практичні поради адвоката.

На початку вебінару лектор зауважила, що хоча чинне законодавство і містить вичерпний перелік підстав для відстрочки від призову за мобілізацією (ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»), а також повноваження територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки з оформлення відстрочки (Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затверджене Постановою Кабінету Міністрів України від 23.02.2022р. №154), однак ані алгоритму оформлення відстрочки, ані вимог до документів нормативно-правовими актами не передбачено.

З власного досвіду надання юридичної допомоги з питань оформлення відстрочки від призову за мобілізацією тим громадянам, кому право на таку відстрочку надано Законом, адвокат порекомендувала діяти за таким алгоритмом:

1. Збір пакету документів для оформлення відстрочки

Необхідно зібрати документи, які підтверджують існування обставини, що є підставою для відстрочки відповідно до ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

2. Звернення до ТЦК та СП за місцем перебування на обліку для оформлення відстрочки

Дар’я Тарасенко зауважила, що вважає допустимим направлення таких документів до ТЦК та СП разом із відповідною заявою поштою. Однак, на практиці в більшості випадків ТЦК та СП вимагає від військовозобов’язаних особисто з’явитись для оформлення відстрочки.

3. Проходження військово-лікарської комісії за направленням ТЦК та СП

Адвокат відмітила, що проходити військово-лікарську комісію за направленням ТЦК та СП мають всі військовозобов’язані. Для тих, хто має право на відстрочку, виключень з загального правила немає. Тому вони також мають проходити ВЛК. На практиці абсолютну більшість військовозобов’язаних, які звертаються для оформлення відстрочки, направляють на ВЛК. Тим не менш, цього етапу може і не бути.

4. Отримання результату оформлення відстрочки

Хоча чинним законодавством і не передбачено оформлення спеціального документа, адвокат радить таки отримувати в ТЦК та СП документ про те, що військовозобов’язаному оформлено відстрочку. Це може бути запис у військовому квитку, окрема довідка, видана ТЦК та СП, або відповідь на адвокатський запит.

Також доповідач висвітлила питання строку, протягом якого існує право на відстрочку. Згідно тлумачення норм Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», право на відстрочку існує протягом всього періоду існування обставини, яка є підставою для відстрочки. Проте, оскільки в більшості випадків неможливо спрогнозувати, як довго існуватиме та чи інша обставина, ТЦК та СП практикують оформлювати відстрочку на певний строк (в більшості випадків це 6 місяців). Сплив цього строку не означає, що військовозобов’язаного призвуть на службу, а є лише контрольною точкою, коли варто повідомити ТЦК та СП, що підстави для відстрочки продовжують існувати.

Також адвокат розповіла про способи оскарження рішення про відмову в оформленні відстрочки або бездіяльності у вигляді нерозгляду документів для оформлення відстрочки. Оскарження можливо до вищестоящого ТЦК та СП або до адміністративного суду.

Дар’я Тарасенко звернула увагу адвокатів, що оскарження відмови в оформленні відстрочки не зупиняє мобілізацію.

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: https://tinyurl.com/2b5bumxz

Тематичний огляд матеріалу на сторінці Advokat Post: https://is.gd/MnChap

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ

Адвокат Дар'я Тарасенко