Спори, що виникають у зв’язку із розглядом рапортів на звільнення: адвокат Дар’я Тарасенко
Підсумки вебінару «Захист прав військовослужбовців: спори, що виникають у зв’язку із розглядом рапортів»
Тарасенко Дар’я
10.01.2024

У період проходження військової служби у військовослужбовця можуть виникати ситуації, які тягнуть за собою звільнення з військової служби. Для того, аби звільнитися, військовослужбовцю необхідно написати рапорт на звільнення, проте на практиці досить часто виникає багато перешкод і проблем.

Про вимоги до рапортів, процедуру подачі та розгляду, а також можливі форми правничої допомоги детально розповіла адвокат Дар’я Тарасенко під час заходу з підвищення кваліфікації «Захист прав військовослужбовців: спори, що виникають у зв’язку із розглядом рапортів», що відбувся у Вищій школі адвокатури НААУ.

Визначення рапорту міститься у пункті 2.1.6 Інструкції з діловодства у Збройних Силах України:

Рапорт (заява) – це письмове звернення військовослужбовця (працівника) до вищої посадової особи з проханням (надання відпустки, матеріальної допомоги, поліпшення житлових умов, переведення, звільнення тощо) чи пояснення особистого характеру.

Як зазначає Дар’я Тарасенко, нормативно-правовими актами не визначені вимоги до рапортів взагалі. Проте, є вимоги для певних видів рапортів.

Наприклад, відповідно до п. 233 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, військовослужбовці, які бажають звільнитися з військової служби, подають по команді рапорти та документи, які підтверджують підстави звільнення.

У рапортах зазначаються:

·   підстави звільнення з військової служби;

· думка військовослужбовця щодо його бажання проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю;

· районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, до якого повинна бути надіслана особова справа військовослужбовця.

Лектор відзначила, що законодавство не містить конкретного переліку документів, які мають бути подані разом із рапортом.

Наприклад, до рапорту на звільнення мають бути долучені документи, які підтверджують наявність обставин, що згідно із Законом є підставами для звільнення з військової служби. У такому випадку військовослужбовець вільний сам обирати, якими доказами може бути підтверджено певну обставину. При цьому, за аналогією з вимогами процесуального законодавства, ці докази мають бути належні, допустимі, достовірні та достатні. Саме за цими критеріями суд буде оцінювати докази наявності права на звільнення, які були подані разом із рапортом (якщо спір «дійде» до суду).

Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення. Крім цього, разом з рапортом слід надавати нотаріально засвідчені копії документів, і про це зазначати за текстом рапорту.

Процедура подачі та розгляду рапорту виглядає наступним чином:

1.Подача рапорту безпосередньому командиру, реєстрація рапорту;

2.Подання рапорту далі «по команді» - направлення його в порядку підпорядкування прямому командиру, який після розгляду та задоволення передає його своєму безпосередньому командиру з відміткою про власне клопотання з відповідного питання. І так далі до командира військової частини або іншої посадової особи, що наділена правом вирішувати питання по суті.

Дар’я Тарасенко зауважила, що законодавством не передбачено можливості звернення з рапортом на звільнення представника особи. Так, у Постанові Шостого апеляційного адміністративного суду від 20.03.2023 у справі 620/5788/22, зазначено:

«Разом з тим законодавець передбачив механізм реалізації відповідного права шляхом подання військовослужбовцем рапорту на звільнення зі служби з відповідних підстав. При цьому жодною нормою чинного законодавства не передбачено можливості звернення з таким рапортом представника особи, яка проходить військову службу. Сутність та зміст таких правовідносин передбачає необхідність особистого написання військовослужбовцем та подання/направлення відповідного рапорту. Тому, перевіряючи доводи апеляційної скарги, колегія суддів звертає увагу на те, що рапорт на звільнення Позивача з військової служби був від його імені написаний та направлений до військової частини не ним особисто, а його представником (адвокатом), що не відповідає вимогам чинного законодавства.

Доводи Апелянта про те, що згідно з чинним законодавством адвокат може здійснювати види адвокатської діяльності, що не заборонені законом, і що законодавство не містить заборони подання рапорту від імені військовослужбовця адвокатом, судова колегія бере до уваги, але зазначає, що інститут представництва не є абсолютним і певні правовідносини вимагають особистої участі особи в реалізації наданих їй прав, зокрема й щодо написання рапорту на звільнення з військової служби».

До форм правничої допомоги при подачі та розгляду рапорту лектор відносить:

 1.Адвокатський запит, за допомогою якого представник може витребувати необхідні документи з військової частини або ж якщо мова йде про відмову від звільнення військовослужбовця, то дізнатися інформацію стосовно розгляду його рапорту та причини відмови.

У запиті можна просити:

·«Повідомити про результати розгляду рапорту … (ПІБ) про звільнення з військової служби від «_____» ______ 2023 р.»

·«Повідомити номер реєстрації рапорту про …. від «___» ______ 2023 р. … (ПІБ)».

 

2.Скарга до вищого органу:

 

·Командиру військової частини, в якій служить Клієнт (якщо протиправні дії/бездіяльність допустила нижчестояща посадова особа);

·Командиру вищої військової частини;

·До Міністерства оборони України.

3.Оскарження рішення, дій чи бездіяльності до суду

 

Який суд розглядає спір?  

 

Окружний адміністративний суд за місцем проживання позивача або місцезнаходженням відповідача.

 

Хто є учасниками процесу?

 

Відповідач – військова частина, яка допустила протиправні дії/бездіяльність.

Третя особа –

 

1)військова частина, в якій служить позивач, якщо вона діяла правомірно, погодила рапорт і подала до вищої військової частини для вирішення по суті;

2)Вища військова частина, якщо її командир повноважний розглядати питання звільнення, але рапорт до неї «не дійшов» через протиправні дії/бездіяльність відповідача.

 

Чи підлягає застосуванню для звільнення під час дії воєнного стану Постанова КМУ від 12.06.2013 № 413 «Про затвердження переліку сімейних обставин та інших поважних причин, що можуть бути підставою для звільнення громадян з військової служби та зі служби осіб рядового і начальницького складу»? – відповідь на це питання у матеріалі від Advokat Post: http://tinyurl.com/26zky8m7

 

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: http://tinyurl.com/mt7ruub9

 

Про відстрочку від призову на військову службу: який алгоритм оформлення? – детально у матеріалі Дар’ї Тарасенко на сайті Вищої школи адвокатури НААУ: http://tinyurl.com/s8saa4a9

 

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ