Правові новини у сфері медичного права (26.09.2023-29.09.2023)
Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», керівник Центру медичного права ВША НААУ, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права
Сенюта Ірина
03.10.2023

28.09.2023 у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення спроможності наглядових рад закладів охорони здоров’я та продовження спрощеного періоду реорганізації в державні некомерційні підприємства» № 10094.

Відповідно до статті 24 Основ законодавства України про охорону здоров’я, наглядові ради є колегіальним органом стратегічного управління закладом охорони здоров’я. Вони покликані представляти інтереси як власника медичного закладу, так і громадськості, що, своєю чергою, дає можливості захищати права пацієнтів, працівників лікувальних закладів, а також дотримуватися підзвітності й прозорості діяльності керівника такої установи.

Зважаючи на це, необхідно передбачити в законодавстві про наглядові ради закладів охорони положення, які дозволять залучати іноземців (крім громадян Російської Федерації або Республіки Білорусь) або осіб без громадянства до складу наглядової ради державного чи комунального закладу охорони здоров’я. Це дозволить покращити ефективність роботи лікарень, забезпечити ефективне стратегічне планування та розвиток медзакладу, професійний менеджмент і незалежний аудит.

Також необхідним є врегулювання питання призначення до складу наглядових рад державних та комунальних закладів охорони здоров’я незалежних членів – це один із ключових інструментів посилення ефективності управління публічними закладами охорони здоров’я.

Окрім того, наразі триває процес побудови єдиного медичного простору, складовими якого є реорганізація державних закладів охорони здоров’я у державні некомерційні підприємства. Але з 1 січня 2024 року закінчується пільговий період для реорганізації таких закладів охорони здоров’я, що передбачав спрощену процедуру передачі нерухомого майна та їх звільнення від виконання кредиторських зобов’язань при реорганізації, необхідності отримання згоди на зміну боржника у зобов’язаннях, необхідності проведення обов’язкової оцінки майна тощо, передбачений Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління сферою охорони здоров’я та забезпечення медичного обслуговування населення». Тому з метою стимулювання реорганізації державних закладів охорони здоров’я потрібно поширити ці стимули на 2024 рік.

Проєктом закону пропонується викласти у новій редакції частини четверту та п’яту статті 24 Основ законодавства України про охорону здоровʼя, які будуть передбачати, що за рішенням власника або уповноваженого органу управління до складу наглядової ради державного чи комунального закладу охорони здоров’я можуть входити іноземці або особи без громадянства, крім громадян Російської Федерації або Республіки Білорусь. До складу наглядових рад включаються незалежні члени наглядової ради, кількість яких повинна становити більшість членів наглядової ради. Порядок утворення, вимоги до членів наглядової ради закладу охорони здоров’я, права, обов’язки наглядової ради закладу охорони здоров’я і типове положення про неї затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Також пропонується продовжити дію пункту 2 Розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління сферою охорони здоров’я та забезпечення медичного обслуговування населення» у 2024 році.

Детальніше за посиланням: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42869

26.09.2023 прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України «Деякі питання утворення державної установи “Всеукраїнський центр материнства та дитинства Національної академії медичних наук України”» № 848-р.

Утворено державну установу «Всеукраїнський центр материнства та дитинства Національної академії медичних наук України», реорганізувавши шляхом злиття державну установу “Інститут педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О. М. Лук’янової Національної академії медичних наук України” та державну установу “Інститут ядерної медицини та променевої діагностики Національної академії медичних наук України”.

Утворення державної установи “Всеукраїнський центр материнства та дитинства Національної академії медичних наук України” здійснюється в межах видатків, передбачених Національній академії медичних наук у Державному бюджеті України на відповідний рік.

Детальніше за посиланням: https://shorturl.at/ILPQ7

29.09.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про утворення робочої групи з питань оптимізації робочих процесів в Міністерстві охорони здоров’я України» № 1711.

На виконання пунктів 35 і 36 плану заходів з реалізації Стратегії реформування державного управління України на 2022-2025 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 липня 2021 року № 831-р, утворити робочу групу з питань оптимізації робочих процесів в Міністерстві охорони здоров’я України та затвердити її склад.

Детальніше за посиланням: https://shorturl.at/npIW6

27.09.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до складу Головної акредитаційної комісії при Міністерстві охорони здоров'я України» №1693.

Міністерство охорони здоров’я України внесло зміни до складу Головної акредитаційної комісії при Міністерстві охорони здоров'я України, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 09 травня 2023 року № 873 виклавши його в новій редакції.

Детальніше за посиланням: https://shorturl.at/yCJT8

29.09.2023 на громадське обговорення винесено проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін у додаток 7 до Порядку проведення клінічних випробувань лікарських засобів та експертизи матеріалів клінічних випробувань».

Проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін у додаток 7 до Порядку проведення клінічних випробувань лікарських засобів та експертизи матеріалів клінічних випробувань» (далі – проєкт акта) розроблено з метою приведення у відповідність до діючих нормативно-правових актів, а саме частини шостої статті 16 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я» та абзацу першого пункту 2 Порядку акредитації закладу охорони здоров'я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 липня 1997 року № 765 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 17 грудня 2012 року № 1216).

Проєктом акта передбачено внесення змін до додатку 7 Порядку проведення клінічних випробувань лікарських засобів та експертизи матеріалів клінічних випробувань, зокрема: викладення у новій редакції рядка 1.7 пункту 1, зокрема, вилучення вимоги щодо обов'язковості надання копії акредитаційного сертифіката центрального органу виконавчої влади для лікувально-профілактичного закладу, а подання його у разі наявності, а також виключення примітки 3 таблиці пункту 1.

26.09.2023 на громадське обговорення винесено проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства охорони здоров’я України від 09 жовтня 2000 року № 247».

Законом України «Про систему громадського здоров’я» (далі – Закон), що вводиться в дію з 01 жовтня 2023 року, визнається таким, що втрачає чинність, Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», яким передбачена проведення державної санітарноепідеміологічної експертизи та видача за результатами її проведення висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи як документів дозвільного характеру.

Законом також вносяться зміни до деяких законодавчих актів України у частині виключення висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи, у тому числі із Закону України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності».

Таким чином, з 01 жовтня 2023 року державна санітарно-епідеміологічна експертиза не проводитиметься, відповідно наказ Міністерства охорони здоров'я України 09 жовтня 2000 року № 247, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 10 січня 2001 року за № 4/5195, яким затверджено Порядок проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи, що був прийнятий відповідно до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», підлягає визнанню таким, що втратив чинність.

З урахуванням викладеного розроблено проєкт акта.

Детальніше за посиланням: https://shorturl.at/gC238

26.09.2023 на громадське обговорення винесено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України щодо функціональних вимог до доступності інформаційно-комунікаційних систем у сфері охорони здоров’я та документів в електронній формі»

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України щодо функціональних вимог до доступності інформаційно-комунікаційних систем у сфері охорони здоров’я та документів в електронній формі» (далі – проєкт акта) розроблено з урахуванням положень постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2023 р. № 757 «Деякі питання доступності інформаційно-комунікаційних систем та документів в електронній формі» з метою передбачення функціональних вимог до доступності інформаційних, електронних комунікаційних, інформаційно комунікаційних систем у сфері охорони здоров’я та документів в електронній формі, що публікуються на веб-сайтах (веб-порталах) і веб-ресурсах Міністерства охорони здоров’я України.

Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», керівник Центру медичного права ВША НААУ, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права

Iryna Senyuta