Правові новини у сфері медичного права (15.07.2024-19.07.2024)
Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права
Сенюта Ірина
24.07.2024

15.07.2024 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до переліку встановлених доплат, надбавок, надання матеріальної допомоги та преміювання керівників установ, закладів та організацій, що належать до сфери управління Міністерства охорони здоров'я України» № 1235

Міністерство охорони здоров’я України внесло зміни в перелік встановлених доплат, надбавок, надання матеріальної допомоги та преміювання керівників установ, закладів та організацій, що належать до сфери управління Міністерства охорони здоров'я України, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 26 січня 2024 року № 132 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я від 25 квітня 2024 року № 712), виклавши його у новій редакції.

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/f6dfv8pt

15.07.2024 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до паспорта бюджетної програми на 2024 рік» № 1229

Міністерство охорони здоров’я України внесло зміни до паспорта бюджетної програми на 2024 рік Міністерства охорони здоров’я України за КПКВК 2301630, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25 березня 2024 року № 500 «Про затвердження паспорта бюджетної програми на 2024 рік», виклавши його у новій редакції.

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/4tvbpe4c

16.07.2024 Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо паралельного імпорту лікарських засобів)»

Згідно зі статтею 49 Конституції України кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування.

Належна та вільна конкуренція є передумовою формування справедливої ціни на лікарські засоби, що сприяє покращенню доступу пацієнтів до якісних ліків.

В умовах військової агресії російської федерації проти України особливого значення набуло питання забезпечення населення України доступними ліками і появи нових постачальників лікарських засобів на ринку України, адже в певних країнах Європейського Союзу доля лікарських засобів, завезених як паралельні, досягає 25 % ринку.

Наразі в Україні ціни на деякі лікарські засоби в кілька разів перевищують вартість цих препаратів у європейських країнах. Водночас досвід країн, що використовують паралельний імпорт, як інструмент доступу до дешевших лікарських засобів, свідчить, що застосування паралельного імпорту в Європейському Союзі має позитивний безпосередній вплив на бюджет закупівлі препаратів в європейських країнах.

Крім того, серія досліджень, які підрахували економію від паралельного імпорту в Польщі, Німеччині, Швеції та Данії, опублікована Affordable Medicines Europe, виявила непряму економію, яка склала загальну суму 2,8 мільярда євро в чотирьох країнах. Це набагато більше, ніж прямі заощадження бюджету, і вони становлять від 165 до 22% доходу виробника оригінальних ліків, імпортованих у кожну країну.

Можливість паралельного імпорту в Україні передбачена новою редакцією Закону України «Про лікарські засоби» від 28 липня 2022 року № 2469-IX, водночас потреба в цьому механізмі є дуже гострою саме зараз, в умовах війни і тому доцільно ці механізми запровадити з 01 січня 2025 року, раніше дати, коли буде введено в дію решту положень Закону України «Про лікарські засоби», а саме через 30 місяців після завершення воєнного стану.

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/y3dsuknv

17.07.2024 на громадське обговорення винесено проєкт Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»

Метою розробки нового Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» є приведення законодавства у цій сфері у відповідність до законодавства про систему громадського здоров’я та виконання доручення Верховної Ради України, Уряду України щодо розробки зазначених змін, передбачених абзацом третім пункту п’ятого Розділу ІХ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про систему громадського здоров’я».

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/mryk3zpa

18.07.2024 прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров’я на 2024 рік» № 667-р

Кабінет Міністрів України здійснив умежах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству охорони здоров’я на 2024 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків державного бюджету шляхом:

-зменшення обсягу видатків споживання за програмою 2301180 “Медична допомога, що надається санаторно-курортними закладами” на 16846,91 тис. гривень (з них оплата праці — 16846,91 тис. гривень);

-збільшення обсягу видатків розвитку за програмою 2301170 “Спеціалізована медична допомога, що надається закладами охорони здоров’я наукових установ та закладів вищої освіти” на 16846,91 тис. гривень.

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/yf4nnajd

18.07.2024 прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до пункту 7 Порядку тимчасового зупинення експорту препаратів крові, вироблених із заготовленої на території України плазми крові для фракціонування» № 825

Кабінет Міністрів України вніс до пункту 7 Порядку тимчасового зупинення експорту препаратів крові, вироблених із заготовленої на території України плазми крові для фракціонування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 вересня 2021 р. № 961 (Офіційний вісник України, 2021 р., № 76, ст. 4778; 2022 р., № 40, ст. 2177).

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/7seattuh

18.07.2024 на громадське обговорення винесено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 березня 2022 р. № 303»

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 березня 2022 р. № 303» (далі - проєкт постанови) розроблено з метою забезпечення належного контролю за діяльністю ліцензіатів шляхом відновлення державного нагляду (контролю) за дотриманням суб’єктами господарювання вимог Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 року № 929, та Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з культивування рослин, включених до таблиці I переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Кабінетом Міністрів України від 6 квітня 2016 року № 282, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізації (відпуску), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до зазначеного переліку, а також забезпечення пацієнтів, в тому числі військових, безпечними та якісними лікарськими засобами.

Проєктом постанови пропонується внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 13 березня 2022 року № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану».

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/4znuc9x7