Правові новини у сфері медичного права (10.06.2024-14.06.2024)
Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права
Сенюта Ірина
20.06.2024

10.06.2024 у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про систему громадського здоров’я»

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про систему громадського здоров’я» (далі – проєкт Закону) розроблено з метою законодавчого забезпечення створення та функціонування інформаційної платформи громадського здоров’я (далі – Платформа).

Проєктом Закону пропонується внести зміни, спрямовані на забезпечення створення та функціонування Платформи, відповідно до Закону України «Про систему громадського здоров’я».

Змінами до Закону України «Про систему громадського здоров’я» передбачається:

·визначити види інформації, що обробляються засобами Платформи, та запровадити механізм визначення вимог до змісту, формату і структури наборів даних, які будуть надаватися до Платформи;

·встановити обов’язок суб’єктів владних повноважень, інших юридичних осіб публічного права, які володіють інформацією щодо детермінант здоров’я, показників стану здоров’я населення, факторів середовища життєдіяльності людини, факторів ризику, небезпечних факторів, показників моніторингу довкілля, безпечності та якості харчових продуктів, непродовольчих товарів, заходів щодо зміцнення здоров’я і ресурсів сфери охорони здоров’я, надавати таку інформацію (крім інформації з обмеженим доступом) до Платформи;

·покласти відповідальність за забезпечення функціонування Платформи на Міністерство охорони здоров’я України.

Платформа наповнюватиметься інформацією, якою володіють не тільки суб’єкти сфери охорони здоров’я, а й інші суб’єкти владних повноважень, а також підприємства, установи та організації, що належать до їх сфери управління. З огляду на зазначене, порядок функціонування Платформи має бути затверджений Кабінетом Міністрів України.

Також запропонованими змінами до Закону України «Про систему громадського здоров’я» передбачена заміна норм щодо інформаційного фонду громадського здоров’я нормами, що стосуються Платформи, оскільки виконання завдань інформаційного фонду громадського здоров’я буде в повному обсязі забезпечуватися Платформою.

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/2ujrvvrd

10.06.2024 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до наказів Міністерства охорони здоров’я України від 12 листопада 2021 року № 2521 та від 19 жовтня 2021 року № 2254» № 999

Міністерство охорони здоров’я України затвердило зміни до персонального складу переговорної групи з питань договорів керованого доступу, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 12 листопада 2021 року № 2521 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров'я України від 11 грудня 2023 року № 2105), виклавши його в новій редакції.

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/nhddxuwa

10.06.2024 на громадське обговорення винесено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 березня 2022 р. № 303»

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 березня 2022 р. № 303» (далі - проєкт постанови) розроблено з метою забезпечення належного контролю за діяльністю ліцензіатів шляхом відновлення державного нагляду (контролю) за дотриманням суб’єктами господарювання вимог Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 року № 929, та Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з культивування рослин, включених до таблиці I переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Кабінетом Міністрів України від 6 квітня 2016 року № 282, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізації (відпуску), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до зазначеного переліку, а також забезпечення пацієнтів, в тому числі військових, безпечними та якісними лікарськими засобами.

Проєктом постанови пропонується внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 13 березня 2022 року № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану».

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/27xu298d

11.06.2024 на громадське обговорення винесено проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Змін до уніфікованої форми акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення»

Проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Змін до уніфікованої форми акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення» (далі – проєкт акта) розроблено з метою здійснення Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів завдань і функцій із здійснення планових (позапланових) заходів державного нагляду (контролю) у сфері попередження та зменшень вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення.

Проєктом акта передбачено внесення змін до уніфікованої форми акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю щодо дотримання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я від 18 грудня 2019 року № 2500, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 24 лютого 2020 року за № 200/34483 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 20 липня 2023 року № 1326).

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/ympdfu9m

12.06.2024 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 10 червня 2024 року № 998» № 1018

Міністерство охорони здоров’я України внесло зміни до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 10 червня 2024 року № 998 «Про подання статистичної звітності за формою № 39-здоров «Звіт центру служби крові (станції переливання крові), відділення трансфузіології лікувального закладу, установи, лікарні, яка проводить заготівлю крові» за 2022-2023 роки».

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/yf3nm4zb

13.06.2024 прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 лютого 2024 р. № 212» № 682

Кабінет Міністрів України вніс до постанови Кабінету Міністрів України від 27 лютого 2024 р. № 212 «Деякі питання реалізації пілотного проекту щодо зубопротезування окремих категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України» (Офіційний вісник України, 2024 р., № 24, ст. 1552) зміни.

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/2z32hauf

14.06.2024 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження стандарту «Настанова. Лікарські засоби. Вимоги до документації з хімічної та фармацевтичної якості лікарських засобів у межах клінічних випробувань»» № 1028

Відповідно до статті 141 Основ законодавства України про охорону здоров’я, абзацу п’ятнадцятого підпункту 10 пункту 4 та пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), пунктів 2.4 розділу ІІ та 3.4 розділу ІІІ Методики розробки та впровадження медичних стандартів медичної допомоги на засадах доказової медицини, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28 вересня 2012 року № 751, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29 листопада 2012 року за № 2001/22313, Міністерство охорони здоров’я України затвердило Стандарт  «Настанова. Лікарські засоби. Вимоги до документації з хімічної та фармацевтичної якості лікарських засобів у межах клінічних випробувань».

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/ycknjf2m

Національна служба здоров’я України надала роз’яснення як отримати «доступні ліки» дистанційно

Пацієнтам необов’язково щоразу відвідувати лікаря для отримання повторного рецепту на «Доступні ліки». Перевага електронного рецепту в тому, що його можна отримувати дистанційно.

Для цього завчасно домовтеся зі своїм сімейним лікарем, терапевтом або педіатром дитини про можливість отримати електронний рецепт без повторного візиту.

- Погодьте спосіб дистанційного зв’язку та уточніть, у який час краще телефонувати чи писати.

- Контролюйте кількість лікарського засобу, який залишається та звʼяжіться із лікарем до того, як ліки закінчаться:

- за 7 днів, якщо попередній рецепт розрахований на 21 і більше днів;

- за 3 дні, якщо ліків у попередньому рецепті менш ніж на 21 день.

Коли лікар випише електронний рецепт, вам надійде СМС з потрібними реквізитами — номером рецепту та кодом підтвердження.

З цим потрібно звернутися в аптеку, яка відпускає ліки за програмою реімбурсації. Зазвичай такі аптеки мають на дверях наліпку «Тут є «Доступні ліки» та «+Інсуліни».

Знайти аптеку з договором із НСЗУ можна через:

- контакт-центр НСЗУ за номером 16-77. Оператор підкаже, де найближча аптека, яка має договір та відпускає ліки за необхідним напрямом;

- дашборд на сайті НСЗУ: https://cutt.ly/deqODTLZ. У меню зліва оберіть ваш населений пункт та потрібний напрям програми реімбурсації. Дашборд покаже аптеки, які відповідають вашому запиту, з адресами та контактами. Радимо попередньо зателефонувати в аптеку та уточнити, чи є в наявності потрібний вам лікарський засіб;

- чат-бот «Спитай Гриця» https://t.me/SpytaiGrytsia_bot. Виконуйте вказівки чат-бота і він підкаже, де найближча аптека.

Докладніше про те, як працює програма реімбурсації можна прочитати у Гіді по програмі «Доступні ліки» для пацієнта.

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/ym2wxcbd