Трудові права іммігрантів в Україні
Ірина Шапошнікова, адвокат, включена до Реєстру соліситорів Англії та Уельсу
Шапошнікова Ірина
31.07.2024

Трудова міграція сьогодні доволі поширена в Україні. За інформацією Державної міграційної служби України за 2023 рік в Україні обліковується понад 300 тисяч іммігрантів, видано близько 10 тисяч посвідок на постійне проживання та 17 тисяч посвідок на тимчасове проживання. Територіально переважна кількість іноземців іммігрує з Азербайджану, Білорусії, Ізраїлю, Італії, Вірменії, Польщі, Туреччини тощо.

Про те, які трудові права мають іммігранти в Україні дискутували адвокати під час заходу з підвищення кваліфікації, що відбувся у Вищій школі адвокатури НААУ. Лектором вебінару виступила Ірина Шапошнікова, адвокат, включена до Реєстру соліситорів Англії та Уельсу.

Спікер докладно проаналізувала міжнародне законодавство щодо прав мігрантів, виділивши основоположні акти універсального та регіонального рівнів, а також окреслила акти національного законодавства.

Окремо сфокусувала увагу також на Стратегії демографічного розвитку України на період до 2040 року, однією із цілей якої визначено забезпечення міграційного приросту населення.

Базове положення законодавства щодо прав іммігрантів закладене в Конституції України та Законі України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», яке передбачає, що такі особи користуються тими самими правами й свободами, а також несуть такі самі обов’язки, як і громадяни України, — за окремими винятками.

Характеризуючи правовий статус іммігрантів, лектор зосередила увагу на наступних правах іммігрантів.

1.              Право на працю

Іммігранти в Україні мають право на працю. Це стосується іноземців та осіб без громадянства, в тому числі тих, кого визнано в Україні біженцями, особами, що потребують додаткового захисту, кому надано тимчасовий захист або притулок в Україні, а також тих, що одержали дозвіл на імміграцію в Україну.

Це право реалізується за умови отримання дозволу на працю в порядку Закону України «Про зайнятість населення», розділ VII якого визначає коло осіб, яким потрібно отримувати дозвіл, порядок отримання та скасування дозволу.

Водночас, є категорія іноземців, яким заборонено займатися будь-якою трудовою діяльністю в Україні. До їх числа належать особи, які включені до Переліку терористів, а також до яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи відповідно до Закону України «Про санкції».

2.              Право на відпустки

 

Законом України «Про відпустки» закріплено положення, що іноземці та особи без громадянства, які працюють в Україні, мають право на відпустки нарівні з громадянами України.

Таким чином, трудові іммігранти мають право на щорічні відпустки та відпустки за власний рахунок, по догляду за дитиною, у зв’язку з вагітністю та пологами, для навчання, додаткові відпустки за шкідливі та важкі умови праці тощо.

3.              Право на пенсії та виплати під час тимчасової непрацездатності

 

Трудові іммігранти, як і громадяни України, підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, а також отримують виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Ці права закріплені як в Законі України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (статті 8, 11), так і Законі України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (стаття 12).

4.              Право на членство в профспілках

 

Законодавство прямо забороняє іноземцям та особам без громадянства створювати профспілки в Україні (частина 2 статті 6 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»). Однак, це не впливає на членство у таких профспілках, яке є цілком законним.

5.              Право на заборону дискримінації

Іммігранти не можуть бути піддані обмеженням у визнанні, реалізації або користування правами і свободами за їх ознаками громадянства, раси, мови, кольору шкіри, етнічного походження, релігійного переконання тощо (пункт 1 частини 1 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні»). До того ж КЗпП України у статті 2-1 деталізує, що не допускається дискримінація таких осіб також й у сфері праці.

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: https://tinyurl.com/z2ust3ca

Цікаві публікації лектора:

·Аутстафінг як форма залучення персоналу: https://tinyurl.com/5n7w9vax

·Альтернативні способи вирішення трудових спорів: https://tinyurl.com/mu26ty8c

Зареєструватися на вебінари лектора:

·Трудовий договір з нефіксованим робочим часом в Україні та Великобританії: https://tinyurl.com/mpe46ucc

·The Contract of employment: https://tinyurl.com/ykdtccjp

Дізнатися про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів можна у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ