П’ятий тиждень ELSA. Employment Law: основні концепти трудового права
Ірина Шапошнікова, адвокат, внесена до реєстру соліситорів Англії та Уельсу, юрист Asters, член Центру правничої лінгвістики ВША НААУ
Шапошнікова Ірина
26.03.2024

Завершальний тиждень навчального курсу «Legal English» за підтримки ВША НААУ та ELSA KHARKIV розпочався 18 березня 2024 року. У центрі уваги – Employment Law, про аспекти якого зі слухачами ділилася Ірина Шапошнікова, адвокат, внесена до реєстру соліситорів Англії та Уельсу, юрист Asters, член Центру правничої лінгвістики ВША НААУ.

Перша лекція мала назву Basics of Employment Law та заклала основи термінології та певних концептів трудового права. Зокрема, зі слухачами було обговорено наступні теми:

·правильне вживання слів employment та labour

·різниця між employment agreement та employment contract

·види організації роботи on-site, remote, hybrid

·що таке job offer, та чи має воно зобов’язальну силу в Україні

·види звільнень англійською мовою (termination, resignation, dismissal, unfair dismissal, wrongful dismissal, constructive dismissal)

·поняття notice period

·сутність restrictive covenants (non-compete, non-disclosure, non-solicitation)

·зміст та застосування концепції at will employment

·види відпусток та garden leave

Друга лекція стосувалась Reclassification of Contractors To Employees. Під час заняття слухачі мали змогу дізнатися про різницю між трудовими та цивільно-правовими відносинами, а також дослідити критерії, згідно з якими підрядника може бути перекваліфіковано у працівника. Серед таких лектор відзначила benefits, equipment, subject-matter of the agreement, payments, work schedule та інші. Ця та інша інформація, яка стосувалась можливої перекваліфікації була також продемонстрована на судовому прецеденті Uber BV and others v Aslam and others (2021), який розглядався Верховним Судом Англії та Уельсу.

Остання зустріч зі слухачами ELSA відбулася у форматі практичного заняття, де учасники мали змогу закріпити свої знання з попередніх двох лекцій та перевірити їх на практиці. Наприклад, були запропоновані завдання аби відрізнити employment dispute від labour dispute, знайти помилки в електронних листах, порівняти поняття net salary, gross salary та wage з їх визначеннями, визначити критерії перекваліфікації, перекласти умови трудового договору про неконкуренцію англійською мовою та багато іншого. До того ж учасники мали змогу переглянути декілька відео аби згадати принципову різницю статусу працівника та підрядника, а також дізнатися особливості at will employment від одного з юристів США.

Протягом тижня Employment Law зі студентами ELSA обговорювалися також й інші важливі теми: які терміни недопустимо вживати в договорі з підрядником, чи законно передбачати заборону конкуренції або переманювання працівників в договорах з огляду на норми Конституції України, фріланс, аутстафінг та чимало іншого.

Більше про співпрацю з ELSA у наступних публікаціях:

·ВША НААУ та ELSA підписують Меморандум про співпрацю. https://tinyurl.com/bdhd354s

·Перший тиждень ELSA Contract Law: від простого до складного. https://tinyurl.com/44pnwv62

·Другий тиждень ELSA: Alternative Dispute Resolution (ADR) section: термінологія, характеристика та особливості. https://tinyurl.com/2t3xzr5d

·Третій тиждень ELSA: Compliance program and Corporate (Shareholders) agreement section: термінологія та характеристика. https://tinyurl.com/45feh9ak

·Четвертий тиждень ELSA: Ukrainian Intellectual Property Law Evolution Amid Martial Law. https://tinyurl.com/5n73rwz6

Зареєструватися на онлайн-курс «Contract law». http://tinyurl.com/2s4a5huf

Також нагадуємо про відкриття набору на онлайн-курс «Contract law: Know the Legal English fundamentals». http://tinyurl.com/n78dtzy9