#Newsroom: Штрафи з чотирма нулями за порушення правил адвокатської етики
Ірина Шапошнікова, адвокат, юрист Asters, член Центру правничої лінгвістики ВША НААУ
Шапошнікова Ірина
05.07.2023

Нам відомі покарання, які застосовує КДКА до адвокатів за порушення правил адвокатської етики в Україні, але чи цікавились ви практикою відповідальності адвокатів за кордоном? Наприклад, один із останніх кейсів в Англії, де адвоката зобов’язали сплатити штраф на суму майже 19 тисяч фунтів.

Давайте розбиратись. За що?

Eng: The solicitor permitted a client account shortage of almost £18,000. He also accepted a cheque for £10,000 which he paid into his personal bank account. The cheque was from an elderly client for whom he acted as attorney. The solicitor abused his position by taking unfair advantage of the client and did not stop acting for the client and advise them to obtain independent legal advice before accepting the money.

The client account shortage was replaced within six weeks of it being identified. The solicitor repaid the client five months after he accepted the sum of £10,000.

Укр: Адвокат допустив дефіцит на рахунку клієнта на суму майже 18 000 фунтів стерлінгів. Він також прийняв чек на 10 000 фунтів стерлінгів, який перерахував на свій особистий банківський рахунок. Чек був від клієнта похилого віку, для якого він виступав в якості довіреної особи. Зловживаючи службовим становищем, адвокат скористався неправомірною вигодою від клієнта, не припинив діяти в його інтересах та не порадив йому отримати незалежну юридичну консультацію, перш ніж отримати гроші.

Дефіцит на рахунку клієнта було усунено протягом шести тижнів після його виявлення. Адвокат повернув кошти літньому клієнту через п'ять місяців після того, як він прийняв суму в 10 000 фунтів стерлінгів.

Якщо про зловживання довірою клієнта більш-менш зрозуміло, то про клієнтський рахунок пропоную поговорити детальніше. Правила етики адвокатів в Англії та Уельсі передбачаються право адвоката знімати з рахунку клієнта кошти (наперед сплачений аванс) для автоматичної оплати власних послуг або потреб певного клієнтського доручення, наприклад, на послуги експерта. Однак, це не особистий рахунок клієнта, а створений адвокатом рахунок для конкретних цілей.

Водночас не завжди ефективно створювати окремий рахунок під кожного клієнта, адже їх може бути багато. Тому, на практиці адвокати відкривають один рахунок для усіх своїх клієнтів, а для відстеження коштів конкретного клієнта на спільному рахунку повинні вживатись певні заходи з аудиту. Наприклад, створюється система реєстрації транзакцій кожного клієнта, руху його коштів на спільному рахунку, аби запобігти овердрафту. Тому, порушенням правил адвокатської етики є такі ситуації, коли адвокат списує зі спільного рахунку кошти на витрати клієнта, які перевищили надходження від цього ж клієнта.

Матеріал підготувала Ірина Шапошнікова, адвокат, юрист Asters, член Центру правничої лінгвістики ВША НААУ

Якщо бажаєте ознайомитись із першоджерелом, надаємо посилання: http://surl.li/itbnk