Як стати адвокатом в Англії?
Центр правничої лінгвістики ВША розпочинає серію матеріалів про отримання кваліфікації соліситора в Англії та Уельсі. Перший матеріал присвячено з’ясуванню ролі соліситора та його функціям.
Шапошнікова Ірина
23.08.2023

Центр правничої лінгвістики ВША розпочинає серію матеріалів про отримання кваліфікації соліситора в Англії та Уельсі. Перший матеріал присвячено з’ясуванню ролі соліситора та його функціям.

ЯК СТАТИ АДВОКАТОМ В АНГЛІЇ?

Великобританія пропонує дві форми кваліфікації, які є прототипом українського адвоката: соліситор та баристер. Найбільш очевидна різниця між соліситором та баристером полягає в тому, баристери переважно представляють своїх клієнтів саме в судах, а позасудова робота лягає на плечі соліситорів.

Баристерів ви могли бачити в серіалах та фільмах, вбраних в чорні мантії та перуки. Це не вигадки, навіть сьогодні баристери носять перуки на судові засідання в певних справах та переважно у суди вищих інстанцій. Крім того, що соліситорам не треба носити перуки, вони, за певними винятками, мають обмежені права в представництві клієнтів у судах (допускається лише в певних судах нижчих інстанцій). Більшу часу соліситори надають позасудову правову допомогу у формі консультування, підготовки документів, супроводження купівлі-продажу нерухомості, спадкування, надають правову допомогу затриманому тощо.

Доводі часто соліситор та баристер працюють над однією справою, але на різних етапах. Наприклад, соліситор надає правову досудову допомогу, а потім інструктує баристера (так, зазвичай клієнти приходять до баристера не напряму, а через соліситора) на представництво в судах.

Оскільки ми будемо акцентувати увагу саме на отриманні кваліфікації соліситора, то далі коротко ознайомимо з їх функціоналом. Ми розуміємо, що в Україні для того аби надавати юридичні послуги, не обов’язково ставати адвокатом, але спектр послуг юриста буде обмеженим. Аналогічно цьому кваліфікація соліситора надає більше можливостей для англійського юриста, адже є певні види діяльності, які можуть здійснюватися лише після отримання статусу соліситора. До таких спеціальних професійних прав відносять, зокрема, наступні:

• Right of audience – право виступати перед судом, включаючи право викликати та допитувати свідків.

• Conduct litigation – право звертатись з процесуальними документами будь-якого суду в Англії та Уельсі, брати участь у судових провадженнях.

• Reserved instrument activities – право готувати будь-які документи, що стосуються нерухомості чи особистого майна, в тому числі договору про купівлю-продаж земельної ділянки (як бачимо, такий документ не може складатись просто юристом)

• Probate activities – право готувати документи у сфері спадкування.

Окрім цього, не варто також виключати й певний репутаційний аспект співпраці саме із соліситором, як особою, яка є кваліфікованим правником та діяльність якого чітко врегульована.

Якщо вас цікавлять окремі аспекти роботи соліситора чи шляхи здобуття кваліфікації, залишайте коментарі під постом у Facebook, ми обов’язково надамо відповідь.

Підготувала Ірина Шапошнікова, адвокат, соліситор Англії та Уельсу, член Центру правничої лінгвістики ВША НААУ

📝Зареєструватися на найближчі заходи автора:

Працівник чи підрядник? Case review: Uber BV and others v Aslam and others (2021). http://surl.li/kdzwv