Хто такі agency workers? - еxplanation від Центру правничої лінгвістики ВША НААУ
Ірина Шапошнікова, адвокат, внесена до реєстру соліситорів в Англії та Уельсі, юриста юридичної фірми Asters
Шапошнікова Ірина
17.04.2024

Поняття говорить саме за себе, адже agency workers – це працівники так званих агентств зайнятості. Утім, не все так просто, чому б тоді таких працівників виносити в окрему категорію?

Agency workers – це працівники, які офіційно працевлаштовані в агентстві зайнятості, але виконують роботу для інших роботодавців. Еквівалентом такого в Україні є діяльність суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні та здійснюють наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні у інших роботодавців (ч. 1 ст. 36 Закону України «Про зайнятість населення»). Часто це також іменують із поняттям «аутстафінг».

Таким чином, agency workers наймаються агентствами зайнятості, які здійснюють усі функції роботодавця щодо таких працівників. Припустимо, у сторонньої організації виникає потреба у залученні працівників до короткострокового проєкту. У таких випадках подібна організація може звернутися до агентства зайнятості та укласти договір аутстафінгу. Саме за таким договором agency workers будуть виконувати роботу для замовника.