Explanation від Центру правничої лінгвістики ВША НААУ на тему: "LAST IN FIRST OUT"
Ірина Шапошнікова, член Центру правничої лінгвістики ВША НААУ, адвокат, внесена до реєстру соліситорів в Англії та Уельсі, юрист юридичної фірми Asters
Шапошнікова Ірина
08.03.2024

Критерій відбору працівників на скорочення, який може застосовуватися роботодавцями у Великобританії. Дослівно перекладається як «останній прийшов, першим вийшов» та означає, що працівники з найменшим стажем роботи в конкретного роботодавця будуть скорочувати першими. І навпаки, ті, хто мають більший стаж роботи, будуть зберігати свою посаду. Підхід часто критикується як такий, що є дискримінаційним по відношенню до працівників, але все ще є легітимним.

У рішенні по справі Allan v Oakley Builders and Groundwork Contractors Ltd (2019) зазначено, що "While last in first out is not everyone’s first choice these days it cannot be said to be an irrational method to choose. It is an entirely objective criterion. It avoids the employer having to judge people"/ «Хоч сьогодні не всі вибирають підхід «останній прийшов, першим вийшов», не можна сказати, що це нераціональний метод вибору. Це абсолютно обєктивний критерій. Це дозволяє роботодавцю не оцінювати людей».