Directors under UK Law: призначення, основи діяльності та припинення повноважень
Ірина Шапошнікова, адвокат, внесена до реєстру соліситорів в Англії та Уельсі, юриста юридичної фірми Asters
Шапошнікова Ірина
31.03.2024

Призначення, основи діяльності та припинення повноважень директорів за законодавством Англії на Уельсу – ці питання стали предметом обговорення у доповіді адвоката, внесеної до реєстру соліситорів в Англії та Уельсі, юриста юридичної фірми Asters Ірини Шапошнікової.

Лектор зауважила, що законодавство Англії передбачає різну кількість директорів залежно від організаційно-правової форми підприємства (limited liability company – 1 директор, public liability company – 2 директора, з яких один є фізичною особою).

Директор може бути призначений двома способами:

·by ordinary resolution a vote taken by shareholders and approved by a majority of the votes;

·by a decision of the directorswill often require approval of the appointment by the shareholders at their next meeting.

 

З приводу рішень директорів, Ірина Шапошнікова відзначила такі особливості:

1.Кожна компанія повинна вести протоколи всіх засідань своїх директорів.

2.Протоколи повинні зберігатися щонайменше 10 років з дати проведення зборів.

3.Якщо компанія не виконує означені вимоги, то кожна посадова особа компанії таким чином вчиняє правопорушення.

Цікавим аспектом під час виступу стало питання обмеження на захист директорів від відповідальності. Companies Act 2006 у секції 232 Provisions protecting directors from liability передбачає, що будь-яке положення, яке має на меті звільнити директора компанії (в будь-якій мірі) від будь-якої відповідальності, яка могла б виникнути у зв’язку з недбалістю, невиконанням обов’язків, порушенням зобов’язань або зловживанням довірою по відношенню до компанії, є нікчемним. Цей розділ застосовується до будь-якого положення, незалежно від того, чи міститься воно в статуті компанії, чи в будь-якому договорі з компанією, чи в іншому документі.

Поруч з цим законодавством передбачено три випадки із загального правила:

- provision of insurance

- qualifying third party indemnity provision

- qualifying pension scheme indemnity provision.

Стосовно припинення повноважень директор, лектор зазначила, що компанія повинна повідомити про звільнення реєстратора протягом 14 днів з дня зміни особи директора або внесення змін до інформації, яка міститься в реєстрі директорів, або реєстрі місця проживання директорів.

Компанія може рішенням зборів звільнити директора до закінчення строку його повноважень, незважаючи на будь-які домовленості. При цьому, неможливо усунути директора заочним голосуванням.

Матеріал підготовлено за наслідками фахової дискусії «Constitutional documents of the companies: правові та лінгвістичні аспекти установчих документів компаній», що відбулася  у  Вищій школі адвокатури НААУ 18 березня за ініціативи Центру правничої лінгвістики.

Запис фахової дискусії доступний для ознайомлення за посиланням: https://tinyurl.com/2p8yft9p

 

Зареєструватися на онлайн-курс «Contract law: Know the Legal English fundamentals». http://tinyurl.com/n78dtzy9