Судові виклики у кримінальному провадженні через призму електронного судочинства
Тетяна Рабко, адвокат, радниця ТОВ «МЕТІНВЕСТ БІЗНЕС СЕРВІС» Група Метінвест, заступниця голови Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності
Рабко Тетяна
05.06.2024

В ухвалі Лозівський міськрайонний суд Харківської області від 27.05.2024 по справі № 629/5264/15 (https://tinyurl.com/3sy6tbz9) встановив, що про час та місце розгляду справи обвинувачений повідомлявся своєчасно та належним чином, шляхом направлення судової повістки про виклик, а також через Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему. Судова повістка була доставлена до електронного кабінету ОСОБА_4. Обвинувачений не прибув до суду. За встановлених обставин суд розцінив поведінку обвинуваченого як порушення своїх обов’язків.

Обставини справи

Відповідно до ч. 2 ст. 314, ч. 2 ст. 318 КПК України підготовче судове засідання здійснюється в судовому засіданні з обов’язковою участю сторін кримінального провадження, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Стаття 42 встановлює, що обвинувачений зобов’язаний прибути за викликом до суду, а в разі неможливості прибути за викликом у призначений строк – заздалегідь повідомити про це.

Особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом не пізніше ніж за три дні до дня, коли вона зобов’язана прибути за викликом.

Відповідно до абз. 7 ч. 1 ст. 35 КПК України адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади, органи місцевого самоврядування реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі та/або її окремих підсистемах (модулях) в обов’язковому порядку. Інші особи реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі та/або її окремих підсистемах (модулях) в добровільному порядку.

У разі якщо особа подала письмову заяву про здійснення виклику в конкретному кримінальному провадженні з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи та/або її окремої підсистеми (модуля), то за наявності технічної можливості така особа викликається шляхом надсилання їй текстових повідомлень у порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи/ст. 135 КПК України/.

У разі якщо особа подала письмову заяву на одержання повісток про виклик у конкретному кримінальному провадженні з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи та/або її окремої підсистеми (модуля), днем вручення повістки про виклик до слідчого судді, суду є день отримання судом повідомлення про доставлення повістки про виклик до слідчого судді, суду на офіційну електронну адресу особи/ст. 136 КПК України.

Обвинувачений ОСОБА_4 скористався наданим йому правом та зареєстрував свою електронну адресу в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі.

Про проведення підготовчого судового засідання обвинувачений повідомлявся шляхом направлення судової повістки про виклик, а також через Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему.

У підготовче судове засідання, призначене на 07.05.2024, обвинувачений не з’явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся своєчасно та належним чином, шляхом направлення судової повістки про виклик, а також через Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему. Судова повістка була доставлена 16.04.2024 до електронного кабінету ОСОБА_4.

На 27.05.2024 о 12 годині 00 хвилин було призначене підготовче судове засідання, в яке обвинувачений також не з’явився, також про час та місце розгляду справи повідомлявся своєчасно та належним чином, шляхом направлення судової повістки про виклик, а також через Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему. Судова повістка була доставлена 08.05.2024 до електронного кабінету ОСОБА_4. Будь-яких заяв, з зазначенням поважності неприбуття до суду, від обвинуваченого до суду не надходило.

Прокурор заявив клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, а саме просив про застосування приводу у наступне судове засідання обвинуваченого, який будучи своєчасно і належним чином повідомленим про дату, час і місце підготовчого судового засідання, зокрема, з використанням електронного кабінету не з’явився без поважних причин, що робить неможливим проведення цього засідання.

За встановлених обставин суд розцінив поведінку обвинуваченого як порушення своїх обов’язків.