Цифровізація судової сфери та функціонал Електронного суду: Тетяна Рабко провела майстер-клас для студентів
Тетяна Рабко, адвокат, радниця ТОВ «МЕТІНВЕСТ БІЗНЕС СЕРВІС» Група Метінвест
Рабко Тетяна
25.06.2024

Вища школа адвокатури системно співпрацює в напрямку правоосвіти населення та підвищення рівня професійних знань студентів, молодих юристів. Лектор Вищої школи адвокатури, адвокат, радниця ТОВ «МЕТІНВЕСТ БІЗНЕС СЕРВІС» Група Метінвест Тетяна Рабко провела майстер-клас для студентів першого курсу Юридичного факультету НАУ на тему: «Діджиталізація судової системи України».

Під час заходу спікер розповіла учасникам про законодавство в сфері електронного судочинства та про функціонал підсистеми «Електронний суд».

Студенти були ознайомленні з перевагами та можливостями подання документів до суду в електронній формі.

Було акцентовано увагу, що ознайомлення з матеріалами справи в режимі реального часу в підсистемі «Електронний суд» дозволяє учасникам справи бути впевненими щодо ідентичності документів отриманих від опонента та тих, що знаходяться на розгляді в суді.

Також було розкрито питання щодо отримання документів виконавчого провадження в електронній формі.

Спікер зазначила, що відповідно до частини другої статті 28 Закону України «Про виконавче провадження» документи виконавчого провадження надсилаються виключно в електронній формі органам та особам, які мають електронні кабінети в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), яка забезпечує обмін документами. Крім того, документи виконавчого провадження можуть бути надіслані додатково на підставі письмового звернення таких осіб за їхніми адресами, зазначеними у виконавчому документі.

Від студентів надходили питання щодо подальшого розвитку електронного судочинства та щодо обов’язку використання підсистеми «Електронний суд» фізичними особами.

Наразі фізичні особи реєструють свої електронні кабінети в добровільному порядку. При цьому слід врахувати, що особам, які зареєстрували електронний кабінет, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Завершуючи захід, спікер побажала молоді зміцнювати інформаційну грамотність задля успішної реалізації в майбутній професійній діяльності.

Інформація про захід на сторінці Національного авіаційного університету: https://tinyurl.com/2xtd65r4

На найближчі заходи лектора можна зареєструватись за посиланнями:

·Майстер-клас «Електронний суд для початківців». https://tinyurl.com/3zu7h9p5   

·Майстер-клас «Електронний суд. З чого почати?». https://tinyurl.com/7ajtcky7

·Майстер-клас «Електронний суд". Ознайомлення із матеріалами справи та оскарження судових рішень». https://tinyurl.com/2ckse4zj

·Як уникнути помилок при роботі в Електронному суді? https://tinyurl.com/mukxwk9t

·Електронні докази і тенденції судової практики. Захід для адвокатів Запорізької області. https://tinyurl.com/2h3ztty8

·Можливості електронного судочинства для юридичних осіб. https://tinyurl.com/4dfrta46

 

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ