Аналіз судової практики у сфері електронного судочинства
Тетяна Рабко, адвокат, радниця ТОВ «МЕТІНВЕСТ БІЗНЕС СЕРВІС» Група Метінвест, заступниця голови Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності
Рабко Тетяна
24.07.2024

У нашому повсякденному житті з кожним днем з’являється все більше онлайн сервісів. Не виключенням стала і сфера судочинства.

Багато представників правничих професій відмітили для себе певні переваги у використанні окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи при обміні документами між учасниками та судом.

Наразі чинним процесуальним законодавством України встановлено перелік суб’єктів, які реєструють електронні кабінети в ЄСІТС в обов’язковому порядку та процесуальні наслідки у разі не виконання такого обов’язку. 

При цьому визначено, що якщо реєстрація електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суперечить релігійним переконанням особи, яка зобов’язана його зареєструвати відповідно до норм процесуального законодавства, передбачені процесуальним Кодексом процесуальні наслідки звернення до суду такою особою без реєстрації електронного кабінету у вигляді залишення її документа без руху, його повернення або залишення без розгляду не застосовуються за умови, що особа заявила про такі обставини одночасно із поданням відповідного документа шляхом подання окремої обґрунтованої письмової заяви.

Слід відзначити, що звернення фізичної особи (за виключенням адвокатів та інших, передбачених пунктом 10 Положення про ЄСІТС осіб) до суду через офіційну електронну адресу суду з процесуальним електронним документом, який підписаний електронним підписом, є належним та правомірним способом безпосереднього звернення до суду, що ототожнюється із безпосереднім зверненням до суду через канцелярію або традиційними засобами поштового зв’язку і має кваліфікуватися саме як безпосереднє звернення до суду.

Східним апеляційним господарським судом підготовлено аналіз судової практики у сфері електронного судочинства.

Даний аналіз має наступний зміст:

Øелектронний суд: переваги в умовах воєнного стану;

Øможливості розгляду справи з використанням засобів відеоконференцзв’язку;

Øналежне повідомлення учасників судового процесу;

Øособливості руху процесуальних документів;

Øознайомлення з матеріалами справи в електронному вигляді;

Øелектронний документ, електронні докази;

Øособливості оформлення електронного доручення, ордеру на підтвердження повноважень представника.

З зазначеним аналізом судової практики у сфері електронного судочинства Ви може ознайомитися за посиланням: https://tinyurl.com/yfxs4aw8.