Надбавка до пенсії за понаднормативний стаж особам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи
Ірина Подкопаєва, адвокат, член Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ
Подкопаєва Ірина
04.02.2024

Надбавка до пенсії за понаднормативний стаж особам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи: чи підлягає пенсія збільшенню на один процент заробітку за кожний такий рік?

У Постанові Верховного Суду у складі Касаційного адміністративного суду у справі № 300/2091/21 від 06 вересня 2023 року перед судом постало ключове питання:

Чи має позивач право на отримання надбавки за понаднормативний стаж відповідно до частини другої статті 56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»???

Відповідно до статті 15 Закону України «Про пенсійне забезпечення» умови, норми та порядок пенсійного забезпечення громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, визначаються Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» або їм надається право на одержання пенсій на підставах, передбачених цим Законом.

Відповідно до частини другої статті 56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (в редакції, чинній до внесення змін Законом України № 2148-VIII від 03.10.2017), право на пенсію в повному розмірі мають громадяни, віднесені до категорій 1, 2, 3, 4 за умови стажу роботи не менш як: чоловіки 20 років, жінки 15 років, із збільшенням пенсії на один процент заробітку за кожний рік роботи понад встановлений цим пунктом стаж, але не вище 75 процентів заробітку, а громадянам, які відпрацювали за списком № 1, чоловіки 10 років і більше, жінки – 7 років 6 місяців і більше – не вище 85 процентів заробітку.

Позивач вважає, що має право на цю надбавку.

Одночасно з тим, суд звертає увагу, що спірні відносини (авт. – щодо перерахунку пенсії з урахуванням надбавки за понаднормативний стаж) виникли у квітні 2021 року, оскільки з відповідною заявою позивач звернувся 06.04.2021.

На цей час Законом України № 2148-VIII від 03.10.2017 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» до частини 2 статті 56 Закону України № 796-ХІІ було внесено зміни, згідно з якими право на пенсію в повному розмірі мають громадяни, віднесені до категорій 1, 2, 3, 4, за умови стажу роботи не менш як: чоловіки – 20 років, жінки – 15 років, із збільшенням пенсії на один процент заробітку за кожний рік роботи понад встановлений цим пунктом стаж, але не вище 75 процентів заробітку, а громадянам, які відпрацювали за списком № 1, чоловіки – 10 років і більше, жінки – 7 років 6 місяців і більше – не вище 85 процентів заробітку, у разі призначення пенсії на умовах частини другої статті 27 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Ці норми є такими, що розповсюджуються на правовідносини, які виникли або тривали на час набрання ними чинності.

Зважаючи на те, що надбавки за понаднормативний стаж відповідно до частини 2 статті 56 Закону України № 2148-VIII позивач не мав, питання щодо її призначення повинно було вирішуватися за законодавством, що діяло на час подання заяви, тобто 06.04.2021 – на підставі частини другої статті 56 Закону України № 796-ХII з урахуванням змін, внесених Законом України № 2148-VIII від 03.10.2017.

Відповідно до цієї правової норми у редакції, що діяла на час її реалізації, умовою призначення надбавки за понаднормативний стаж є призначення пенсії на умовах частини другої статті 27 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV.

Одночасно з тим, частина друга статті 27 Закону України № 1058-IV передбачає призначення пенсії за двоскладовою формулою, тобто частина пенсії - за період стажу та заробітної плати до 01.01.2004 та частина пенсії - за період стажу та заробітку після цієї дати.

Оскільки позивачем не було подано до управління ПФУ заяву про обчислення пенсії за частиною другою статті 27 Закону України № 1058-IV, його пенсія обчислена на загальних підставах за частиною першою статті 27 Закону України № 1058-IV.

При розрахунку пенсії позивача після внесення змін до законодавства до спірних правовідносин застосовується нова редакція частини другої статті 56 Закону України № 796-XII, а тому немає підстав для проведення перерахунку пенсії.

Позивач, щодо якого не дотримано цієї умови, не має права на отримання надбавки за понаднормативний стаж.

З повним текстом постанови Верховного Суду можна ознайомитись за посиланням: http://tinyurl.com/5n87ra7n

Дізнатися більше про пенсійне забезпечення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, можна вже 19 лютого 2024 о 14.00 на найближчому заході автора з підвищення кваліфікації адвокатів.

Зареєструватися на захід можна за посиланням: http://tinyurl.com/3mbwn4hr