Довідка МСЕК про встановлення інвалідності особи є самостійною підставою для отримання посвідчення нового зразка
Огляд судової практики підготувала Ірина Подкопаєва, адвокат, член Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ
Подкопаєва Ірина
01.09.2023

Довідка МСЕК про встановлення інвалідності особи, постраждалої від Чорнобильської катастрофи, є самостійною підставою для отримання посвідчення нового зразка, а перевірка правильності видачі посвідчення не може здійснюватися в межах процедури заміни такого посвідчення

Верховний Суд у складі Касаційного адміністративного суду в Постанові від 04 липня 2023 року у справі № 200/6298/20-а сформулював новий правовий висновок:

Обставини справи

03.11.1995 Позивачу було видано безстрокове посвідчення, як громадянину, який постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія І).

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2018 № 551, яка набрала чинності 25.07.2018, затверджено Порядок видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян, яким затверджено нові зразки посвідчень та передбачено заміну усіх посвідчень старого зразка до 01 січня 2022 року.

У червні 2019 року Позивач звернувся до Регіональної комісії з визнання статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (далі - Регіональна комісія, Комісія), із заявою про розгляд його особової справи та заміну посвідчення старого зразка.

Згідно витягу з протоколу Регіональної комісії Позивачу фактично відмовлено у встановленні статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а саме визнано безпідставною видачу посвідчення старого зразка у зв`язку з не підтвердженням факту виконання робіт у зоні відчуження.

Позивача проінформовано про необхідність здати посвідчення та про відсутність підстав для визначення статусу учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Позивач не погодився із прийнятим рішенням Комісії та звернувся до суду із відповідним позовом.

Зміст рішення суду першої інстанції

Рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 20.10.2020 позов задоволено, визнано протиправним та скасовано рішення Регіональної комісії, оформленого протоколом, яким відмовлено у встановленні статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Зобов`язано Регіональну комісію прийняти рішення про видачу (заміну) Позивачу посвідчення нового зразка «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» (категорія І) серії А синього кольору.

Суд виходив з того, що спірним в рамках даних правовідносин є питання наявності правових підстав для отримання позивачем посвідчення нового зразка - «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС».

Суд встановив, що Позивач отримав посвідчення громадянина, який постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи, безстроково у 1995 році на підставі наданих документів, що підтверджували його участь у ліквідації наслідків аварії у зоні відчуження.

На момент видачі відповідних документів була відсутня аналогічна діючій регламентація щодо форми та змісту таких документів.

При цьому, надані Позивачем документи видані компетентними установами, як за місцем проходження служби, так і за місцем роботи, за формою, чинною на момент їх складення, тобто в передбаченій законодавством формі.

На переконання суду заміна вже наявного посвідчення та видача посвідчення (нового, в перший раз) не є тотожними за правовим змістом поняттями.

Отже, посвідчення позивача повинно бути замінено відповідно до пункту 11 Порядку № 551, на підставі довідки медико-соціальної експертної комісії про встановлення інвалідності відповідної групи, пов'язаної з Чорнобильською катастрофою.

Зміст рішення суду апеляційної інстанції

Постановою Першого апеляційного адміністративного суду від 22.02.2021 рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Правовий висновок Верховного Суду

Касаційний адміністративний суд підтримав позицію попередніх судів і вказав, що при заміні посвідчення для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які отримали інвалідність, що має причинний зв`язок з Чорнобильською катастрофою, самостійною підставою для отримання посвідчення нового зразка є довідка медико-соціальної експертної комісії про встановлення інвалідності відповідної групи, пов'язаної з Чорнобильською катастрофою.

Отримання особою інвалідності, що пов`язана з дією іонізуючого випромінювання внаслідок ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, є юридичним фактом, з яким законодавство пов'язує право особи на заміну посвідчення "Учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС".

Водночас закон не передбачає обов`язку такої особи доводити іншим чином її належність до вказаної категорії осіб, в тому числі шляхом надання відповідних довідок із зазначенням періоду служби (виконання робіт), днів виїзду на об`єкти або в населені пункти зони відчуження.

Позивач має інвалідність, зумовлену захворюванням, причинно пов`язаним з наслідками Чорнобильської катастрофи. З огляду на це, він не повинен ПОВТОРНО доводити належність до категорії осіб, що є учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Ці питання вже досліджувалися під час встановлення йому інвалідності та попередньої видачі відповідного посвідчення старого зразка.

Відмовляючи у встановленні статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, Комісією фактично здійснено перевірку правильності видачі такого посвідчення Позивачу.

Проте, такі дії Комісії не відповідають "принципу належного урядування", сформованого в рішеннях Європейського суду з прав людини, адже перевірка правильності видачі посвідчення не може здійснюватися в межах процедури заміни такого посвідчення відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 11.07.2018 № 551.

Крім того, відповідачем не надано доказів, які б свідчили на користь висновку про необґрунтованість видачі посвідчення, зокрема про те, що посвідчення видано на підставі завідомо недостовірних або сфальсифікованих відомостей.

З повним текстом постанови Верховного Суду можна ознайомитись за посиланням: http://surl.li/kqhkb

Огляд судової практики підготувала Ірина Подкопаєва, адвокат, член Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ

Зареєструватися на вебінар лектора "Пенсійне забезпечення військовослужбовців в Україні: практичні нюанси". http://surl.li/kqhlq

 

Ірина Подкопаєва