Практичні аспекти дотримання адвокатом принципу незалежності
Інна Мокіна, Голова Ради адвокатів Херсонської області
Мокіна Інна
01.01.2024

Коли адвокати повсякденно при здійсненні професійної діяльності звертаються до Правил адвокатської етики, вивчають їх, дотримуються, а іноді порушують – виникає питання, а чому трапляється так, що адвокату зовсім непросто зберегти незалежність, дотриматися законності і при цьому пріоритету інтересів клієнта? Чому бажаючи надати клієнту правничу допомогу, досягти результату та отримати гідний гонорар, адвокат отримує наприкінці розчарування та повторює старовинне адвокатське прислів’я: «Клієнт твій – твій ворог»?

 Відповіді на всі ці запитання знаходяться скоріше в площині юридичної психології, ніж у площині юриспруденції.

 Про те, як адвокату уникнути проблем з клієнтом та іншими учасниками процесу? Що потрібно для цього знати та вміти? – дізнавалися адвокати Херсонської області під час заходу з підвищення кваліфікації «Практичні аспекти дотримання адвокатом принципу незалежності», лектором якого виступила Інна Мокіна, Голова Ради адвокатів Херсонської області.

 Інна Мокіна розкрила зміст принципів незалежності, дотримання законності та пріоритету інтересів клієнта, закріплених Правилами адвокатської етики, а також відповіла на питання, що потрібно знати адвокату, аби залишатися незалежним, прогнозувати поведінку клієнта та інших учасників процесу, змінювати її та використовувати в своїх інтересах.

 Лектор детально проаналізувала вплив маніпуляції на адвоката, розглянувши джерела та схему маніпуляції.

 До джерел маніпулювання відносяться:

 1.              Потреби (фізіологічні, потреба у безпеці, впевненість у майбутньому, потреба належати до будь-якої спільноти, потреба у повазі, визнанні, потреба у самореалізації, потреба у позитивних емоціях);

2.              Слабкості (цікавість, невпевненість у собі, дурість, невігластво, нерозвинутість мови, повільність, жалісність, азартність, любов до підношень, дарунків, лестощів, хизування, марнославство, приниженість, заниження самооцінки, слабохарактерність, навіюваність, схильність до впливу «установок», жадібність, заздрість, відсутність моралі);

3.              Пристрасті (любов чи антипатія до конкретного об’єкта, пристрасть до алкоголю, наркотиків, ігрова залежність, пристрасть до колекціонування, любов до спорту, театру, мистецтва, благодійності тощо).

 Схема маніпуляції включає:

 1.              Збір інформації про об’єкт;

2.              Виявлення мішені, вплив приманок;

3.              Атракція (притягання);

4.              Спонукання адресата до дії;

5.              Виграш маніпулятора.

 Захиститися від маніпуляцій можна у наступні способи:

 1.              Не надавати інформацію про себе (за виключенням необхідної ділової інформації). Зберігати спокій, незворушність, приховувати свої емоції, додержуватися дистанції у спілкуванні.

 

2.              Намагатися виявити ознаки маніпуляції (для цього треба бути уважним та спостережливим з партнером по спілкуванню). Головною ознакою того, що вами намагаються маніпулювати є відчуття незручності, психологічного дискомфорту та внутрішньої боротьби. Аналіз висловлювань маніпулятора вказує на наступне:

 ·               відповідальність за дію, що пропонується, покладається цілком на вас;

·               «плата» жертви маніпуляції перевищує її «виграш»;

·               присутній елемент примусу, тобто вашої внутрішньої незгоди з дією, що нав’язується;

·               наявний дефіцит часу, наданого на прийняття рішення.

 

3.              Оберіть пасивний або активний спосіб захисту. Суть пасивного захисту полягає в затримці власних спонтанних реакцій на дії маніпулятора. Форми пасивного захисту:

 

·               відсутність реакції на слова маніпулятора («не розчув», «не звернув уваги», «не помітив» тощо);

·               тактовне, стримане й несподіване для маніпулятора мовчання;

·               заговорити про зовсім інше;

·               можна «погодитися» з пропозицією маніпулятора, але включити наявність ваших умов, що у майбутньому дозволить безболісно «відіграти назад».

 Метою активного захисту є викриття маніпулятора й завдання йому удару у відповідь. 

 Наприкінці заходу Інна Мокіна надала відповіді на наступні питання:

 1.              Чим для адвоката є насправді Правила адвокатської етики – тягарем чи дієвим оберегом від будь-яких несподіванок та проблем у професійній діяльності?

 Відповідь однозначна – оберегом, саме вони є запорукою збереження адвокатом незалежності.

 2.              Чим є вміння адвоката поєднувати у захисті (представництві) інтереси клієнта та суспільства, не поляризуючи, а поєднуючи їх?

 Таким вмінням є законне обґрунтування правової позиції клієнта та дотримання законності (ст. 7 ПАЕ). 

 

3.              Якою має бути побудова стосунків «Адвокат–Клієнт» для уникнення ситуації «Адвокат – Лялька Клієнта»?

Побудова стосунків «Адвокат-Клієнт» має ґрунтуватися на повазі до адвокатської професії, вмінні адвоката тримати необхідну та достатню дистанцію з клієнтом та запобігти маніпуляціям з його боку.

 4.              Якою має бути побудова стосунків «Адвокат-Клієнт», щоб досягти максимальної довіри та поваги до адвоката з боку клієнта?

Побудова стосунків «Адвокат-Клієнт» має відбуватися з урахуванням адвокатом психологічних особливостей клієнта, знання його мотиваційних чинників, життєвих пріоритетів та формуванню у клієнта впевненості у компетентності, порядності та чесності адвоката.

5.              Чи залежить модель та побудова стосунків «Адвокат-Суддя» та «Адвокат-Слідчий» від сформованої моделі стосунків «Адвокат-Клієнт»?

Безумовно, залежить. Тільки за умови вміння адвоката психологічно побудувати свою незалежність, сформувати у клієнта повагу до адвокатської професії, додержання законності та компетентності, він не перетвориться на ляльку клієнта й відповідно на ляльку судді або слідчого.

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: http://tinyurl.com/4aubrpez

Матеріал на сторінці Advokat Post: http://tinyurl.com/2pypr867

Цікаві публікації лектора:

·               Визнання недійсним заповіту: про окремі аспекти предмету доказування. https://tinyurl.com/3kmhp9mt

·               Кримінальна відповідальність за колабораційну діяльність та пособництво державі-агресору: про відмінність складів кримінальних правопорушень. http://tinyurl.com/jpkvpt65

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ