Значення першої комунікації з клієнтом, узгодження стратегії та підвищення кваліфікації для сімейного адвоката
Ольга Михальчук, адвокат, член Центру сімейного права ВША НААУ
Михальчук Ольга
16.05.2024

 

Під час вебінару «Базові засади здійснення власної адвокатської практики для сімейного адвоката-початківця», що відбувся у Вищій школі адвокатури НААУ, адвокат, член Центру сімейного права ВША НААУ Ольга Михальчук окремо зупинила свою увагу на питанні першої комунікації адвоката з клієнтом та узгодженні стратегії у сімейних справах.

Як зазначила Ольга Михальчук, при першій взаємодії з потенційними клієнтами важливо визначити правильні площину і формат комунікації, зафіксувати ролі «адвокат-клієнт» та дотримуватись етики ділового спілкування задля продуктивної подальшої роботи.

Покликання сімейного адвоката полягає у наданні допомоги з приводу розв’язання  найбільш вагомих питань в особистому житті клієнта через застосування юридичних інструментів завдяки професійному досвіду, без оціночних міркувань та на відносинах помірної емпатії. Варто приділяти увагу виявленню істинного запиту клієнта, оскільки іноді сама людина знаходиться в омані власних очікувань та міркувань.

Наприклад, клієнт звертається із запитом до адвоката про оформлення документів на розірвання шлюбу, при роботі із запитом з’ясовується, що насправді він є більш комплексним та охоплює додатково питання стосовно стягнення аліментів, визначення місця проживання дитини та поділу майна.

Інший приклад стосується запиту на визначення місця проживання дитини з батьком, при екологічній роботі з яким розумієш, що насправді людині потрібна консультація з питань мобілізації, а не послуга сімейного адвоката.

Правила першої розмови адвоката з клієнтом включають:

·               ретельну підготовку;

·               зовнішній вигляд;

·               побудову довіри;

·               активне слухання;

·               увагу до деталей;

·               ресурси (час/гроші/витрати);

·               роботу з інтересами та очікуваннями;

·               моделювання ситуації в майбутньому;

·               прогнозований результат через призму судової практики.

Ольга Михальчук надала практичні рекомендації щодо узгодження стратегії з клієнтом, порадивши формувати її у письмовому вигляді, оформивши окремий файл/документ, зі структурою, що включає:

·запит клієнта;

·правову позицію по справі;

·перелік запланованих юридичних дій та інструментів (адвокатські запити, зустрічний позов, витребування доказів, експертиза, клопотання тощо);

·витрати, додаткові витрати;

·можливі ризики;

·графу про факт ознайомлення та узгодження клієнтом стратегії у справі, заперечення/пропозиції клієнта.

Узгоджена стратегія може входити до складу адвокатського досьє. Рішенням «Питання ведення адвокатського досьє» № 169 від 04.08.2017 Рада адвокатів України роз’яснила основні положення щодо ведення адвокатського досьє та затвердила Положення про адвокатське досьє.

Водночас адвокат не зобов’язаний вести адвокатське досьє і його відсутність не може бути підставою для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності, а також не є доказом ненадання, неналежного, неповного, несвоєчасного чи неякісного надання ним правничої допомоги.

Адвокат звернула увагу слухачів на регламентований обов’язок погодження правової позиції по справі, але не обов’язок адвоката надсилати клієнту всі процесуальні документи на перевірку.

Також Ольга Михальчук підкреслила на необхідності постійного підвищення кваліфікації по обраній спеціалізації, оскільки це:

·значна перевага для прогнозованого результату вирішення справи;

·актуально в умовах воєнного стану через мінливість судової практики;

·вибір найефективнішого способу захисту;

·необхідно з урахуванням тенденцій сімейних конфліктів до виїзду одного з батьків з дитиною за кордон.

В огляді судової практики лектор запропонувала слухачам актуальні правові позиції Верховного Суду з наступних питань:

1.Модель спільної батьківської опіки над дітьми (постанова ВС від 16 лютого 2024 року по справі № 465/6496/19);

2.Вибір юрисдикції для вирішення спорів про визначення місця проживання дитини:

·«визначається за місцем проживання дитини та не належить до юрисдикції національних судів України у разі постійного проживання дитини за кордоном» (Постанова ВС від 18 вересня 2023 року у справі № 545/2247/18);

·«проживання дитини за кордоном не є самостійною підставою для відмови у позові про визначення місця проживання такої дитини разом з одним з батьків в Україні (Постанова ВС від 11 грудня 2023 року у справі № 607/20787/19).

Ольга Михальчук також звернула увагу на:

1.Практичні аспекти оформлення позовної заяви про розірвання шлюбу:

 

·перевірка змісту позовної заяви на дотримання вимог ст. 175, 177 ЦПК України;

·про право представника підписувати та подавати позови про розірвання шлюбу (Постанова ВС/КЦС у справі № 607/10879/20 від 09.07.2021);

·неподання до суду оригіналу свідоцтва про шлюб не являється законною підставою для залишення позовної заяви без руху (Постанова ВС від 19.10.2022 року у справі № 526/442/22).

2. Інші важливі практичні аспекти при розгляді спорів у сімейних правовідносинах:

·щодо обов’язку суду  зупинити провадження у справі у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі ЗСУ (п. 2 ч. 1 ст. 251 ЦПК України).

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: https://tinyurl.com/yxwyrpft

Матеріал на сторінці Advokat Post:

Цікаві публікації лектора:

·Шлюбний договір. Як врегулювати майнові відносини подружжя на майбутнє? https://tinyurl.com/52z7npxp

·Тенденції вирішення сімейних спорів в огляді позицій ВС та законодавчих ініціатив (березень 2024 року). https://tinyurl.com/y97w3zuf

Зареєструватися на наступні заходи за участю лектора:

·Поділ між подружжям майна та доходів від здійснення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем. Огляд актуальної судової практики. https://tinyurl.com/38d766r7

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ