Практичні аспекти поділу між подружжям частки в статутному капіталі юридичної особи з огляду на судову практику
Адвокат Ольга Михальчук взяла участь у круглому столі, організованому Радою адвокатів Львівської області спільно з Комітетом з сімейного права та захисту прав і законних інтересів дитини РАЛО
Михальчук Ольга
20.05.2024

Про особливості поділу частки у статутному капіталі юридичної особи в справах про поділ спільного майна подружжя дискутували адвокати та судді під час круглого столу, організованого Радою адвокатів Львівської області спільно з Комітетом з сімейного права та захисту прав і законних інтересів дитини РАЛО, який відбувся 17 травня.

До участі у заході долучилася член Центру сімейного права ВША НААУ Ольга Михальчук, яка представила до уваги слухачів доповідь на тему: «Практичні аспекти поділу між подружжям частки в статутному капіталі юридичної особи з огляду на судову практику».

Адвокат зауважила, що питання поділу бізнесу є одними з найбільш неоднозначних під час поділу спільного майна подружжя. Підходи щодо поділу майна подружжя у частині поділу частки у товаристві (тобто стосовно прав одного з подружжя на частку у статутному капіталі товариства, яке належить іншому з подружжя) у судовій практиці змінювалися.

До ознайомлення учасників спікер запропонувала Постанову Великої Палати Верховного Суду від 10 квітня 2024 року у справі № 760/20948/16-ц, якою Велика Палата відступила від висновку Верховного Суду України, сформульованого у постановах від 3 липня 2013 року у справі № 6-61цс13, від 2 жовтня 2013 року у справі № 6-79цс13, від 3 червня 2015 року у справі № 6-38цс15.

Велика Палата зазначила наступне:

·у разі внесення одним із подружжя як вкладу у статутний капітал товариства з обмеженою відповідальністю коштів, які є спільною сумісною власністю, вказане товариство стає їх власником,

·натомість особа, яка внесла вклад у статутний капітал товариства набуває право на частку учасника цього товариства,

·інший з подружжя, який був співвласником коштів, внесених у статутний капітал товариства з метою захисту свого права при поділі їх спільного сумісного майна набуває право вимагати виплати половини вартості частки члена подружжя у статутному капіталі,

·суд виходить з презумпції про те, що вартість частки у статутному капіталі відповідає розміру внеску, якщо тільки сторона, яка стверджує про зміну цієї вартості на час розгляду справи, не доведе, що вартість частки змінилась (зросла або внаслідок звичайної діяльності товариства зменшилась).

 

Адвокатом проаналізовано механізм трансформації права власності на спільне майно, внесене до статутного капіталу юридичної особи, в право грошової вимоги через призму судової практики у справах про вирішення спорів у подібних правовідносинах.

Говорячи про заходи забезпечення позову у визначеній категорії справи, Ольга Михальчук зазначила, що проблематика розгляду спорів про поділ частки в статутному капіталі юридичної особи полягає в складності зберегти її реальну ринкову вартість до моменту виконання фактичного стягнення половини вартості частки.

Дієвим заходом забезпечення позову є: накладення арешту на належне юридичній особі майно та заборона відповідачу вчиняти будь-які дії, направлені на відчуження його частки в статутному капіталі юридичної особи.

Позиція Верховного Суду щодо обґрунтованості застосування такого заходу забезпечення позову в правах про поділ майна подружжя, коли предметом поділу є частка в статутному капіталі юридичної особи, викладена в Постанові від 17 січня 2024 року у справі № 127/20586/23.

Під час круглого столу також були представлені доповіді на теми:

·«Практика Верховного Суду у справах про поділ майна подружжя» (доповідач – суддя Великої Палати Верховного Суду Ольги Ступак);

·«Особливості поділу частки в статутному капіталі приватного підприємства та товариства з обмеженою відповідальністю» (доповідач – адвокат, д. ю. н., доцент кафедри цивільного права та процесу юридичного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка Володимира Цікало);

·«Особливості поділу майна фізичної особи-підприємця» (доповідач – адвокат, заступник голови Комітету з сімейного права НААУ, CEO у Mitrax, керівник практики приватних клієнтів Юрія Бабенко).

Більше про поділ між подружжям майна та доходів від здійснення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем можна дізнатися під час вебінару лектора, що відбудеться 06 червня о 12 год. Реєстрація за посиланням: https://tinyurl.com/38d766r7