Поділ майна подружжя: як захистити своє майно під час шлюбу та поділити після його розірвання
Михальчук Ольга
14.12.2023

Поділ майна подружжя: як захистити своє майно під час шлюбу та поділити після його розірвання

У рамках правоосвітнього проєкту «Правосвідомість» у Вищій школі адвокатури НААУ відбувся вебінар на тему: «Поділ майна подружжя: як захистити своє майно під час шлюбу та поділити після його розірвання», який провела Ольга Михальчук, адвокат, магістр права, керівник Адвокатського бюро «Ольги Михальчук», член Центру сімейного права ВША НААУ.

На початку заходу лектор детально розповіла, на які дії іншого з подружжя та на які документи щодо права власності варто звертати увагу під час шлюбу, щоб не допустити порушення своїх майнових прав:

тривале та цілеспрямоване уникнення офіційної реєстрації шлюбу в органах РАЦС;

оформлення майна, придбаного за спільні кошти подружжя, на інших осіб (батьки, друзі, юридичні особи);

обов’язкова вимога чи категорична відмова укласти шлюбний договір;

увага до розписок, позики, заяв, які «несподівано та лише формально» з’являються під час (або до) оформлення майна.

Ольга Михальчук розглянула основні правила, які діють при поділі майна, набутого чоловіком та дружиною під час шлюбу. За загальним правилом, будь-яке майно, набуте одним із подружжя під час шлюбу вважається для подружжя спільним (ст. 60 Сімейного кодексу України). Водночас існує майно набуте до шлюбу, а також майно, що набуте в шлюбі, але є особистим для кожного з подружжя (ст. 57 Сімейного кодексу України). Вирішуючи питання про поділ майна подружжя варто перш за все зрозуміти, що може бути предметом поділу, а що ні.

Розглядаючи способи та порядок поділу майна подружжя, адвокат зазначила, що майно підлягає поділу під час шлюбу, при розірванні шлюбу та після розірвання шлюбу (при цьому варто пам’ятати про позовну давність в 3 роки).

Чинним законодавством України встановлено декілька способів поділу майна подружжя. Так, поділ майна може відбуватися за взаємною згодою подружжя, в договірному та судовому порядку.

Для судового порядку поділу майна притаманні такі ознаки:

  • судовий процес в деяких випадках може тривати роками;

судові витрати складаються із судового збору (1% від вартості майна) та інших витрат, пов’язаних з розглядом справи (на професійну правничу допомогу, пов’язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи тощо);

  • суд при поділі майна виходить з рівності часток подружжя, зважаючи на інтереси дружини, чоловіка, дітей та інші обставини, що мають істотне значення.

Для договірного порядку характерно:

посвідчення договору поділу майна у нотаріуса займає кілька годин;

нотаріальне оформлення договору поділу майна подружжя передбачає оплату послуг нотаріуса та держмито в розмірі 1 НМДГ;

укладання договору про поділ майна дозволяє добровільно визначити частку кожного з подружжя, причому це необов’язково мають бути рівні частини.

Ольга Михальчук зупинилася на особливостях поділу окремих видів спільного майна подружжя:

Депозити. Грошові кошти, які були внесені за час зареєстрованого шлюбу та обліковувалися на розрахунковому рахунку на ім’я одного з подружжя, є спільним майном подружжя, а тому підлягають поділу. Інший з подружжя має право звернутися до суду з вимогою про компенсацію половини депозиту після розірвання шлюбу (у разі зняття коштів та розпорядження депозитом не в інтересах сім’ї);

Борги. При поділі майна враховуються борги подружжя та правовідносини за борговими (кредитними) зобов’язаннями, що виникли в інтересах сім’ї. Суд враховує такі критерії:

  •  чи договір укладено під час шлюбу;

  •  чи договір укладено в інтересах сім’ї, або у власних, не пов’язаних із сім’єю інтересах одного з подружжя;

  • чи використано одержане за договором в інтересах сім’ї, або у власних, не пов’язаних із сім’єю інтересах одного з подружжя.

Бізнес. Майно і доходи від підприємницької діяльності одного із подружжя можуть бути предметом поділу між подружжям. Однак предметом поділу є не участь в юридичній особі, а грошова вимога про стягнення вартості частки в статутному капіталі юридичної особи. Доходи від підприємницької діяльності, які вже були витрачені в інтересах родини, не можуть бути знову предметом поділу.

Наприкінці заходу лектор порадила звертатися за допомогою до адвоката до укладення шлюбу, адже саме отримання інформації про свої права та їх захист, про те, які інструменти використати, що та коли врегулювати є гарантією того, що права особи не будуть порушені.

Захистити свої права можна:

  • шляхом отримання юридичної консультації (до укладання шлюбу, до придбання спільного майна, при виявленні факторів ризику);

  • звернувшись до суду (під час поділу майна, при виявленні факторів ризику, коли відсутня згода укласти договір про поділ майна подружжя);

  • уклавши шлюбний договір (під час шлюбу, щоб захистити свої майнові права та шлюбні відносини від конфліктів про поділ майна).

Більше про проєкт «Правосвідомість» можна дізнатися за посиланням: https://tinyurl.com/54n93nzs

Публікацій у рамках проєкту «Правосвідомість»:

Найкращі інтереси дитини у сім'ї, освіті, охороні здоров’я: як розпізнати й забезпечити? https://tinyurl.com/yc793kjm

Безпека на першому місці: захист персональних даних пацієнта у сфері медицини. https://tinyurl.com/ms7rkv4m

Звільнення з роботи та соціальні гарантії в умовах воєнного часу. https://tinyurl.com/yc5vc3x3

Компенсація за пошкоджене та знищене внаслідок російської повномасштабної агресії житлове майно. https://tinyurl.com/aj25dmep

Електронні послуги та електронне судочинство для громадян. https://tinyurl.com/ynxwjx4v

Зареєструватися на найближчі заходи лектора:

Особливості поділу спільного майна подружжя, якщо один з подружжя є фізичною особою – підприємцем. https://tinyurl.com/29jtyhuc

Особливості поділу частки в статутному капіталі юридичної особи в справах про поділ спільного майна подружжя. https://tinyurl.com/4vh9v6b3.