Особливості поділу майна подружжя
Верховний Суд підтвердив правову позицію про поширення інституту спільної сумісної власності подружжя на майно, яке набуто за час проживання сім`єю без реєстрації шлюбу, у разі встановлення факту спільного проживання.
Михальчук Ольга
18.08.2023

Верховний Суд підтвердив правову позицію про поширення інституту спільної сумісної власності подружжя на майно, яке набуто за час проживання сім`єю без реєстрації шлюбу, у разі встановлення факту спільного проживання.

🔹Обставини справи

Позивачка звернулась до суду з позовом про встановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу та поділ спільного майна подружжя. Свої позовні вимоги позивачка мотивувала тим, що вони з відповідачем проживали спільно, мали спільний бюджет, вели спільне господарство, ними було розпочато будівництво житлового будинку, вони переїхали до цього будинку, який не був добудованим, у них народилася спільна дитина, після закінчення тривалого будівництва право власності на закінчений будівництвом будинок зареєстровано за відповідачем.

Позиція відповідача обґрунтована тим, що в заявлений період він перебував у фактичних шлюбних відносинах з першою дружиною після розірвання шлюбу з нею, та тим, що сторони не могли проживати у спірному будинку до введення його в експлуатацію у силу закону, а також посиланням на пропуск позивачкою строку позовної давності.

🔹Висновки суду першої інстанції

Рішенням суду першої інстанції позов задоволено. Встановлено факт проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу, визнано житловий будинок спільною сумісною власністю, у порядку поділу майна подружжя визнано за позивачкою право власності на частку житлового будинку. Рішення суду першої інстанції мотивовано обґрунтованими доказами: показання свідків зі сторони позивачки на підтвердження того, що сторони проживали однією сім`єю у період з 2005 року і до реєстрації шлюбу, оскільки їх пояснення стосуються різносторонніх деталізованих фактичних даних, які підтверджують наявність усталених відносин, які притаманні подружжю, які узгоджуються у зазначеній частині з письмовими доказами у справі. Суд встановлював обставини щодо спільного проживання сторін без реєстрації шлюбу також на підставі доказів: спільної заяви батьків про реєстрацію народження спільної дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану; факт неперебування у зазначений період в іншому зареєстрованому шлюбі; публічним висвітленням спільного проживання сторін та позиціонування як сімейної пари, яка проживає разом, із наслідками подальшої реєстрації шлюбу і народженням спільних дітей.

Заслуговує на окрему увагу висновок суду щодо вимог про встановлення факту проживання сторін однією сім`єю без реєстрації шлюбу та ведення спільного господарства з 2002 року до 01 січня 2004 року, що не ґрунтуються на положеннях закону, оскільки факт проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу може бути встановлено судом лише з 01 січня 2004 року, тобто після набрання чинності СК України, так як КпШС України не передбачав юридичних наслідків для чоловіка та жінки, які проживали разом без реєстрації шлюбу.

🔹Висновки суду апеляційної інстанції

Постановою суду апеляційної інстанції апеляційну скаргу залишено без задоволення. Рішення суду першої інстанції залишено без змін. Суд апеляційної інстанції вмотивовано тим, що в силу положень статті 70 СК України спірний житловий будинок є спільним майном подружжя і належить позивачці з відповідачем у рівних частках, оскільки позивачка та відповідач проживали однією сім`єю без реєстрації шлюбу з 2005 року. Також, апеляційний суд визначив, що позивачкою не пропущений строк позовної давності, про застосування якої заявлено відповідачем, оскільки на час подачі позову вона перебувала у зареєстрованому шлюбі з відповідачем.

🔹Висновок Верховного Суду

Постановою ВС касаційну скаргу залишено без задоволення. Рішення суду першої інстанції та постанову апеляційного суду залишено без змін.

Мотиви, з яких виходить Верховний Суд, це, серед іншого, письмові докази, які підтверджують факт проживання сторін однією сім`єю без реєстрації шлюбу, зокрема: картка розвитку новонародженої спільної дитини, в якій постійним місцем проживання матері на час госпіталізації, та адресу, за якою мати була виписана з новонародженою дитиною з пологового будинку, зазначено адресу спірного будинку; медична документація дитячої поліклініки, де місцем проживання малолітньої дитини з моменту народження зазначено адресу спірного будинку; карта профілактичних щеплень малолітньої дитини та довідка з дитячого садочка, в яких місцем проживання дитини зазначена адреса спірного будинку; лист електричних мереж про дозвіл тимчасового електропостачання спірного будинку за період до введення в експлуатацію; акт технічного обстеження водопроводу з показниками лічильника обсягів споживання води за час проживання в спірному будинку до введення в експлуатацію.

Суд касаційної інстанції зазначив, що за статтею 74 Сімейного кодексу України, якщо жінка та чоловік проживають однією сім`єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними. Таким чином, проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу є спеціальною (визначеною законом, законною) підставою для виникнення у них деяких прав та обов`язків, зокрема права спільної сумісної власності на майно.

При цьому, ВС наголошує, що під час вирішення спору щодо поділу майна, набутого сім`єю, суд має установити не лише обставини щодо факту спільного проживання сторін у справі, а й ті обставини, що спірне майно було придбане сторонами внаслідок їхньої спільної праці. Для встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу потрібно враховувати у сукупності всі ознаки, що притаманні подружжю у наведеному визначенні. Таким чином, предметом доказування у справах про встановлення факту проживання чоловіка та жінки однією сім`єю без реєстрації шлюбу є факти спільного проживання, ведення спільного господарства, наявності у сторін спільного бюджету, проведення спільних витрат, придбання майна в інтересах сім`ї, наявності між сторонами взаємних прав та обов`язків, притаманних подружжю. Також, ВС акцентує увагу, що саме від встановлених фактичних обставин у справі залежить правильне вирішення спору, та висновки суду про те, що сторони мали стосунки, притаманні подружжю, вели спільне господарство, проживали разом, як одна сім`я, у спірному житловому будинку обґрунтовані, насамперед, письмовими доказами (медичними документами).

Особливу увагу ВС приділяє сукупності належних та допустимих доказів. Надаючи правничу допомогу у справах з подібних правовідносин адвокатам необхідно пам’ятати, що покази свідків без письмових доказів, які підтверджують обставини спільного проживання, не є достатніми для встановлення судами факту спільного проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу.

Відповідна позиція викладена в постанові Верховного суду 31 липня 2023 року у справі № 334/8205/19 (провадження № 61-6583 св23), з повним текстом якої ви можете ознайомитися за посиланням: http://surl.li/keana

Підготувала Ольга Михальчук, адвокат, магістр права, керівник Адвокатського бюро «Ольги Михальчук», член Центру сімейного права ВША НААУ

Зареєструватися на вебінар автора «Особливості поділу спільного майна подружжя, якщо один з подружжя є фізичною особою – підприємцем». http://surl.li/igacq