Чи підлягають у разі розлучення поділу/компенсації коштовності, одяг та дорогі аксесуари, які чоловік дарував дружині?
Ольга Михальчук, адвокат, магістр права, керівник Адвокатського бюро «Ольги Михальчук», член Центру сімейного права ВША НААУ
Михальчук Ольга
31.01.2024

Відповідь: Ні, коштовності, одяг та аксесуари, які чоловік дарував дружині, є особистою приватною власністю дружини, та у разі розлучення поділу/компенсації не підлягають.

Однозначно відповісти на питання дозволяє зміст ст. 57 Сімейного кодексу України (далі – СК України). Так, згідно п. 2 ч. 1 ст. 57 СК України майно, набуте дружиною/чоловіком за час шлюбу, але на підставі договору дарування, є особистою приватною власністю дружини/чоловіка. Частиною 1 статті 719 Цивільного кодексу України передбачено, що договір дарування предметів особистого користування та побутового призначення може бути укладений усно. Тобто, одяг, коштовності, аксесуари, що є речами особистого користування, які чоловік усно, навіть без укладання письмового договору, подарував дружині, у разі поділу майна подружжям, поділу не підлягають.

Також ч. 2 ст. 57 СК України прямо визначено, що особистою приватною власністю дружини та чоловіка є речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя. Аналогічна норма викладена в ч. 2 п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України від 21.12.2007 № 11 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя», згідно якої не належить до спільної сумісної власності майно одного з подружжя, набуте за час шлюбу на підставі договору дарування; речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть якщо вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя.

Цікаво, що в Кодексі про шлюб та сім’ю України (1969), який діяв до набрання чинності Сімейним кодексом України (01.01.2004), міститься норма наступного змісту: «Роздільним майном кожного з подружжя є також речі індивідуального користування (одяг, взуття тощо), хоча б вони і були придбані під час шлюбу за рахунок спільних коштів подружжя, за винятком коштовностей та предметів розкоші» (ч. 2 ст. 24 КЗпШ). Варто зазначити, що у пункті 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» роз’яснено, що за загальним правилом дії законів та інших нормативно-правових актів у часі (частина перша статті 58 Конституції України) норми СК України застосовуються до сімейних відносин, які виникли після набрання ним чинності, тобто не раніше 01 січня 2004 року. До сімейних відносин, які вже існували на зазначену дату, норми СК України застосовуються в частині лише тих прав і обов’язків, що виникли після набрання ним чинності. Таким чином, у разі поділу подружжям предметів розкоші, які були набуті (не подаровані) під час шлюбу за рахунок спільних коштів до 2004 року, слід враховувати режим спільного майна подружжя.

Зареєструватися на вебінар Ольги Михальчук у рамках проєкту «Правосвідомість» на тему: «Шлюбний договір. Як врегулювати майнові відносини подружжя на майбутнє?». http://tinyurl.com/7uth3d6p