Відшкодування майнової шкоди, завданої війною (обґрунтування та доказова база)
Дарина Кравчук, доктор філософії в галузі права, адвокат, директор ЮК КДВ
Кравчук Дарина
11.05.2024

Станом на початок 2023 року на розгляді національних судів перебувають 209 справ щодо відшкодування росією майнової та/або моральної шкоди українцям та українським компаніям. Деякі з них перебувають на стадії апеляції.

Більшість справ, поданих на апеляцію, перебували на розгляді перших інстанцій до повномасштабного вторгнення та позовні вимоги в них були незадоволені.

Натомість майже усі позови, подані після 24 лютого 2022 року, суди задовольняють у повному обсязі за умови, якщо розмір завданих майнових збитків та моральної шкоди доведено.

Отже, на прикладі справ № 369/3112/22 та 925/903/22 пропонуємо надати відповіді на такі питання:

·               Що визнається судом як майнова шкода?

·               Як довести факт нанесення майнової шкоди?

·               Як довести розмір нанесеної майнової шкоди?

1.              Рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області від 25.10.2022 року у справі № 369/3112/22

Обставини справи

Позивач звернувся до Києво-Святошинського районного суду Київської області із позовом до  російської федерації про відшкодування завданої майнової шкоди у зв`язку зі збройною агресією  у розмірі 181 641 459 (з яких 158 595 425 відшкодування збитків за знищений товар, 23 046 034 відшкодування упущеної вигоди).

Докази факту завдання шкоди:

·Правовстановлюючі документи на майно;

·Акт про пожежу, складений представниками ДСНС;

·Акт обстеження будівлі, складений представниками ОМС;

·Копія заяви про вчинення злочину до правоохоронних органів.

 

Докази розміру завданої шкоди:

·Обліково-бухгалтерська документація, що підтверджує суму знищеного товару;

·Аналіз продажної вартості минулих періодів, на основі якого розрахована упущена вигода;

·Висновки експерта Полтавського бюро судово-економічної експертизи та аудиту.

 

Мотиви, з яких виходив Суд:

Діями з боку рф було порушено гарантоване ст. 41 Конституції України право власності Відповідача. Тобто безпосереднім суб`єктом, внаслідок дій якого позивачу завдано шкоди, є рф.

Сам факт збройної агресії рф проти України є причиною виникнення ситуації за якої Позивач поніс істотні збитки та змушений відстоювати своє порушене відповідачем право в судовому порядку.

Приймаючи рішення про задоволення позовних вимог судом враховано, що рф, здійснивши збройну агресію відносно України, порушила норми та принципи Статуту ООН, Загальної декларації прав людини, Будапештського меморандуму, Гельсінського заключного акту наради по Безпеці та Співробітництву в Європі від 01.08.1975 та Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і рф.

Ураховуючи вищенаведене, суд приходить висновку, що позивачем доведено обставини, на які він посилався як на підставу позовних вимог, а тому вимоги позивача є обґрунтованими та такими що підлягають задоволенню у повному обсязі.

2.Рішення Господарського суду Черськаської області від 19.12.2022 року у справі № 925/903/22

Обставини справи

Позивач звернувся до Господарського суду Черкаської області із позовом до рф в особі  генеральної прокуратури рф про відшкодування майнової шкоди завданої збройною агресією у  розмірі 154 940 212 грн.

Докази факту завданої шкоди:

·Правовстановлюючі документи на майно;

·Акт про пожежу, складений представниками ДСНС;

·Витяг з ЄРДР;

·Лист від ОМС, де зазначено, що майно Позивача включено до переліку таких, що постраждали внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації.

Докази розміру завданої шкоди:

·Звіт про оцінку вартості відшкодувань внаслідок пошкодження комплексу нежитлових будівель та споруд.

Мотиви, з яких виходив суд:

Протиправність діяння відповідача, як складового елементу факту збройної агресії рф проти України в розумінні ч. 3 ст. 85 ГПК України є загальновідомим фактом, який закріплено на законодавчому рівні.

Причинно-наслідковий зв`язок між збройною агресією рф, яка у даному випадку виражена у незаконному артилерійському обстрілі, та завданими ушкодженнями нерухомого майна позивача доведений належними доказами.

Щодо вини, як складового елемента цивільного правопорушення,законодавством України не покладається на позивача обов`язок доказування вини відповідача у заподіянні шкоди; діє презумпція вини, тобто відсутність вини у завданні шкоди повинен доводити сам завдавач шкоди. Якщо під час розгляду справи зазначена презумпція не спростована, то вона є юридичною підставою для висновку про наявність вини заподіювача шкоди.

Позивачем визначено розмір збитків шляхом проведення незалежної оцінки збитків, що відповідає вимогам законодавства України. Відтак позивачем належними доказами доведено суму завданих збитків.

На підставі вищевикладеного, враховуючи фактичні обставини справи та наведені норми законодавства, суд доходить висновку про задоволення позову у повному обсязі.

Натомість слід також звернути увагу на Рішення Жовтневого районного суду Донецької     області від 16 січня 2023 року у справі № 201/5560/22, у якій Суд зауважив випадок, що не визнається майновою шкодою.

Обставини справи

Позивачка звернулась до Жовтневого районного суду Дніпропетровської  області з позовом до рф про відшкодування моральної та матеріальної шкоди у розмірі 6 000 євро та 5 004 000 грн відповідно.

Щодо завдання матеріальної шкоди:

28.03.2022 року чоловікові Позивача діагностували апластичну анемію, яка з 15.04.2022 року перейшла у вкрай тяжкий перебіг. Через відсутність медикаментів та неможливість вчасно отримати лікування, оскільки на території України тривали бойові дії, 30.05.2022 року чоловік Позивача помер.

Позивачкою зроблено розрахунок з урахуванням даних Державної служби статистики, відповідно до яких для чоловіків середня тривалість життя склала 66 років, а отже чоловік позивачки міг прожити ще 30 років. Відповідно до статистики на 2021 рік середня заробітна плата у регіоні складала 13900 грн., а отже він міг отримати дохід ще протягом 360 місяців, що становить саме 5 004 000 грн.

Мотиви, з яких виходив суд:

Щодо відшкодування матеріальної шкоди в розмірі 5004000,00 грн., суд вважає за необхідне відмовити у задоволенні даних позовних вимог, оскільки позивачем не надано належних доказів в розумінні ЦПК України та не доведено позовних вимог з цього приводу, а приймаючи до уваги приписи статті 1166 ЦК України, майнова шкода відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала, саме у разі завдання цієї шкоди на час винесення рішення, а не на майбутнє.

Більше про відшкодування шкоди завданої війною можна дізнатися під час фахової дискусії, яка відбудеться 30 травня. https://tinyurl.com/2pbt239k