Ми з чоловіком - громадяни Німеччини, хочемо отримати послуги сурогатного материнства в Україні. Чи реально це зараз?
Катерина Москаленко, адвокатеса, членкиня Центру сімейного права ВШУ, доцентка, доцентка кафедри цивільного права Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка, ад’юнкт дослідниця Університету міста Цюрих (Програма «Перезавантаження репродукції людини»)
Катерина Москаленко
16.05.2024

Відповідь:  у зв’язку з воєнним станом, введеним в Україні Президентом України, радикальних змін до норм чинного законодавства України щодо сурогатного материнства не внесено. Тому у вирішенні відповідних питань слід виходити з того, що правове регулювання відносин щодо сурогатного материнства здійснюється Цивільним кодексом України (ст. ст. 281, 283, 284, 285, 286, 290 та інші), Основами законодавства України про охорону здоров’я (ст. 48), Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», наказом Міністерства юстиції України «Про затвердження Правил державної реєстрації актів цивільного стану» (пункт 11 глави 1 розділу ІІІ), а основні норми, що регулюють сурогатне материнство, вміщені до наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку застосування допоміжних репродуктивних технологій в Україні» від 09 вересня 2013 року № 787 (пп. 6.1 – 6.11, далі – Наказ), останні зміни до якого було внесено у березні 2024 року.

Наказом врегульовані умови для проведення сурогатного материнства, як-от:

  • наявність медичних показань (відсутність матки (вроджена або набута); деформація порожнини або шийки матки при вроджених вадах розвитку або внаслідок хірургічних втручань, доброякісні пухлини, за яких неможливе виношування вагітності; структурно-морфологічні або анатомічні зміни ендометрія, що призводять до втрати рецептивності, синехії порожнини матки, які не піддаються лікуванню; тяжкі соматичні захворювання, при яких виношування вагітності загрожує подальшому здоров’ю або життю реципієнта, але які не впливають на здоров’я майбутньої дитини; невдалі повторні спроби ДРТ (4 і більше разів) при неодноразовому отриманні ембріонів високої якості, перенесення яких не приводило до настання вагітності);
  • наявність необхідних документів для сурогатної матері, а саме: її заява; копія паспорта; копія свідоцтва про шлюб або про розлучення сурогатної матері (крім одиноких жінок); копія свідоцтва про народження дитини (дітей); згода чоловіка сурогатної матері на її участь у програмі сурогатного материнства (крім одиноких жінок);
  • наявність необхідних документів для подружжя, в інтересах якого буде здійснюватись сурогатне материнство. Йдеться про: заяву пацієнта/пацієнтів щодо застосування допоміжних репродуктивних технологій; копії паспортів; копію свідоцтва про шлюб; нотаріально засвідчену копія письмового спільного договору між сурогатною матір’ю та жінкою (чоловіком) або подружжям.
  • подружжя (або один з майбутніх батьків), в інтересах якого здійснюється сурогатне материнство, повинно (повинен) мати генетичний зв’язок з дитиною;
  • сурогатна мати не повинна мати безпосередній генетичний зв’язок з дитиною, однак дозволяється виношування вагітності близькими родичами майбутніх батьків (мати, сестра, двоюрідна сестра тощо).

Наявність іноземного громадянства не є перешкодою для проведення сурогатного материнства в Україні. Іноземцям, які перебувають в зареєстрованому шлюбі між собою, слід пересвідчитись в наявності медичних показань для проведення сурогатного материнства і вже потім звертатись до адвокатів – фахівців з репродуктивного права, які допоможуть скласти необхідні документи для проведення програми сурогатного материнства.

Відповідно до п. 6.9 Наказу, державна реєстрація народження дитини здійснюється за заявою подружжя, яке дало згоду на проведення сурогатного материнства. У цьому разі одночасно з документом, що підтверджує факт народження дитини сурогатною матір’ю, подається заява про її згоду на запис подружжя батьками дитини, справжність підпису на якій має бути нотаріально засвідчена, а також довідка про генетичну спорідненість батьків (матері чи батька) з плодом.

Довгий час в Україні усталеною судовою практикою підтвердження факту походження дитини, народженої сурогатною матір’ю від громадян Федеративної Республіки Німеччина, було подання останніми заяви про встановлення факту родинних відносин у порядку окремого провадження. Так, у справі № 761/21494/22 відповідну заяву було задоволено рішенням Шевченківського районного суду міста Києва від 18 листопада 2022 року з огляду на «(правовий висновок) від 11 липня 2022 року, в якому, зазначалося, що згідно з нормами права ФРН громадянка ФРН (генетична матір) не може вважатися законною матір’ю дитини, останньою може бути лише жінка, зокрема, сурогатна мати, яка народила дитину. Хоча материнство після народження сурогатною матір’ю не узгоджується з положенням про материнство за законодавством ФРН, таке материнство допустиме при наявності позитивного рішення іноземного (у вказаному випадку – українського) суду з цього питання. Визнання таким іноземним судом батьківства громадян ФРН, які бажають стати батьками, має принципове значення для охорони інтересів дитини. Без такого рішення батьківські права особи, яка бажає стати матір’ю, не будуть визнані у ФРН». Проте 17 січня 2024 року це судове рішення було скасовано, що фактично ознаменувало зміну судової практики у цій категорії справ. Наприклад, у справі № 761/3574/24 рішенням Шевченківського районного суду міста Києва було встановлено, що громадяни Федеративної Республіки Німеччина звернулись до суду «із заявою про встановлення факту родинних відносин, в той час як відповідно до норм чинного законодавства України подружжя вже визнані батьками дитини …, що вбачається із копії свідоцтва про народження …. Таким чином, зазначеним документом вже встановлено факт родинних відносин між ОСОБА_1, ОСОБА_2 та їх дитиною … й не потребує додаткового встановлення в порядку окремого провадження відповідно до законодавства України». Водночас суд сприйняв «критично посилання заявників на те, що встановлення факту родинних відносин в судовому порядку необхідне для відповідних органів ФРН, оскільки жодних органів ФРН, як заінтересованих осіб, залучено не було і не надано відповідних листів зазначених органів щодо відмови у проведенні відповідної реєстрації юридичного факту саме уповноваженими органами ФРН та необхідності для цього судового рішення ухваленого за правилами ЦПК України».

 Для консультацій щодо отримання паспорту для виїзду дитини за кордон, громадянам Німеччини слід звернутись до Представництва Федеративної Республіки Німеччини в Україні, яке надає послуги з видачі закордонних паспортів для дитини. Як правило, посольство вимагає особисту присутність обох батьків та дитини для подання заяви про видачу паспорта для дитини. Завершення всіх формальностей з моменту народження дитини сурогатною матір'ю до виїзду батьків-іноземців з дитиною за кордон може зайняти від 2 тижнів.