Виконання Україною положень ЄСХ (переглянутої) щодо тематичної групи «Зайнятість, навчання та рівні можливості»
Анастасія Якімова, адвокат, член Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ, член Комітету НААУ з питань цивільного права та процесу
Якімова Анастасія
24.07.2024

Адвокат, член Центру трудового права та соціального забезпечення Анастасія Якімова під час підготовки Моніторингового звіту «Виконання та дотримання Україною вимог Європейської соціальної хартії (переглянутої) та практики Європейського комітету з соціальних прав. Аналіз застосування Хартії у судовій та адміністративній практиці» здійснила аналіз аналіз доповідей Уряду України та Висновків Європейського комітету соціальних прав щодо України за період з 2008 року по 2023 рік за тематичною групою: «Зайнятість, навчання та рівні можливості» (ст. 18 – 24 Європейської соціальної Хартії (переглянутої).

За наслідками проведеної роботи Анастасія Якімова поділилася своїм короткими коментарями.

Вказані статті Європейської соціальної хартії (переглянутої) встановлюють:

¾            стаття 18 «Право займатися прибутковою діяльністю на території держав iнших Сторін»,

¾            стаття 20 «Право на рівні можливості»,

¾            стаття 24 «Право на захист у разі звільнення».

Питання відповідності ситуації в Україні вимогам вказаних статей цієї тематичної групи було представлено у наступних Доповідях.

¾            Четверта національна доповідь Уряду України щодо реалізації положень Європейської соціальної хартії (переглянутої) за період 2007 – 2010 роки щодо статтей 1, 9, 10, 15, 18, 20 і 24 та Висновки Європейського комітету соціальних прав  2012 року щодо України.

¾            Восьма національна доповідь Уряду України щодо реалізації положень Європейської соціальної хартії (переглянутої) за період 2011 – 2014 роки щодо статтей 1, 9, 10, 15, 18, 20 і 24

¾            Дванадцята національна доповідь Уряду України щодо реалізації положень Європейської соціальної хартії (переглянутої) за період 2015 – 2018 роки щодо статтей 1, 9, 10, 15, 18, 20 і 24.

Відповідно Європейським комітетом з соціальних прав було прийнято Висновки щодо України в контексті вказаних статей тематичної групи:

·               Висновки Європейського комітету соціальних прав  2012 року щодо України,

·               Висновки Європейського комітету соціальних прав 2016 року щодо України,

 

·               Висновки Європейського комітету соціальних прав 2020 року щодо України.

Моніторинговий Звіт вміщує в собі і тези доповідей Уряду і повні тексти висновків щодо відповідності ситуації в Україні вимогам вказаних статей Європейської соціальної хартії (переглянутої) та їх параграфів.

Зупинимося на останньому Висновку Європейського комітету соціальних прав 2020 року щодо України (в цій тематичній групі по вказаним статтям хартії):

¾            Параграф 1 статті 18 Європейської соціальної хартії (переглянутої) «Застосування існуючих правил у дусі ліберальності»: Комітет зазначає, що цілеспрямованих запитань за цією нормою не було. Оскільки попередній висновок встановив, що ситуація відповідає, у 2020 році перевірка ситуації не проводилась.

¾            Параграф 2 статті 18 Європейської соціальної хартії (переглянутої) «Спрощення існуючих формальностей і зменшення зборів і податків»: Комітет робить висновок, що ситуація в Україні не відповідає статті 18§2 Хартії на тій підставі, що: існує подвійна процедура отримання дозволів на роботу та проживання; не було встановлено, що були вжиті заходи для зменшення канцелярських зборів та інших платежів, які сплачують іноземні працівники або їхні роботодавці.

¾            Параграф 3 статті 18 Європейської соціальної хартії (переглянутої) «Лібералізаційні правила»: Комітет робить висновок, що ситуація в Україні не відповідає статті 18§3 Хартії на тій підставі, що втрата роботи призводить до анулювання дозволу на проживання.

¾            Пункт 4 статті 18 Європейської соціальної хартії (переглянутої) «Право громадян на виїзд з країни»: Комітет робить висновок, що ситуація в Україні не відповідає статті 18§4 Хартії на тій підставі, що існують обмеження права громадян України залишати національну територію.

¾            Стаття 20 Європейської соціальної хартії (переглянутої) «Право на рівні можливості»: Комітет робить висновок, що ситуація в Україні не відповідає статті 20 Хартії на тій підставі, що немає перенесення тягаря доведення у справах про дискримінацію за ознакою статі; право на рівну оплату праці не гарантується на практиці; є достатній помітний прогрес щодо зобов’язання заохочувати право на рівну оплату праці.

¾            Стаття 24 Європейської соціальної хартії (переглянутої) «Право на захист у разі звільнення»: Комітет робить висновок, що ситуація в Україні відповідає статті 24 Хартії.

Як бачимо, є статті, по яким ситуація в Україні відповідає нормам Європейської соціальної хартії (переглянутої) і статті, покращення ситуації по яким є зоною росту.

З більш детальною інформацією щодо доповідей Уряду та Висновків Європейського комітету з соціальних права щодо України у розрізі 2008 – 2023 років по різним тематичним групам та іншим аспектам, пов’язаним з практичною реалізацією положень Європейської соціальної хартії (переглянутої) в Україні можна детально ознайомитися у Моніторинговому звіті щодо виконання Україною Європейської соціальної хартії (переглянутої) від Центру трудового права та соціального забезпечення Вищої школи адвокатури, який доступний для перегляду за посиланням: https://tinyurl.com/mrx3693m