«Результати тренінгу перевищили мої очікування» – адвокат Анастасія Якімова
Тренінг «Застосування положень Європейської соціальної хартії (переглянутої) та практики Європейського комітету з соціальних прав в Україні»
Якімова Анастасія
01.04.2024

Нещодавно у м. Києві відбувся тренінг, під час якого адвокати мали змогу зануритися у європейські соціальні стандарти у сфері захисту соціальних прав людини. 

Своїм відгуком від участі у заході поділилася адвокат, член Центру трудового права та соціального забезпечення Анастасія Якімова, яка відзначила високий практичний досвід тренерів, креативну подачу матеріалу, створення теплої атмосфери та турботу про безпеку учасників, що безумовно лишило тільки приємні враження.

Як зазначає адвокат, під час навчання положення Європейської соціальної хартії були досліджені з різних фокусів:

 

ü    трудове право,

ü    право соціального забезпечення,

ü    антидискримінаційні аспекти,

ü    охорона здоровя,

ü    право на зібрання,

ü    право на житло,

ü    освіта та ін.

Такий підхід дав бачення, як надалі застосовувати Європейську соціальну хартію (переглянуту) у різних сферах відносин при наданні правничої допомоги.

Тренінг включав теоретичне вивчення Європейської соціальної хартії та практичні вправи для її застосування, такий симбіоз сприяв швидкому та якісному засвоєнню інформації.

Тренери підібрали найбільш ефективні моделі подачі матеріалу так, що було і цікаво, і пізнавально водночас.

Багато уваги було приділено підготовці проєктів документів:

ü    альтернативного звіту до Європейського комітету з прав людини,

ü    плану щодо внесення змін до діючого законодавства по відповідним ратифікованим пунктам Хартії з метою покращення ситуації у країні.

Анастасія Якімова виділила цікавий підхід щодо розподілення різних процесуальних ролей між учасниками тренінгу під час опрацювання практичних кейсів: від ролі увязненого, найманого працівника, до представника Уряду, Ради Європи та ін. Навіть маючи одну процесуальну роль у кейсі, можна було спостерігати важливість функції кожного процесуального учасника, та як відбувається взаємодія щодо застосування та захисту, згідно міжнародних норм.

«І хоч тренінг завершився лише днями, але отримані практичні навички я вже застосовую на практиці» - вмотивовано підсумувала адвокат.

Докладніше про тренінг за посиланням: https://tinyurl.com/4bh2czbs