Проєкт «Правосвідомість» Що Вам треба знати про Вашу нерухомість? Інформація з державних реєстрів – Анастасія Якімова
Про нерухомість та інформацію з державних реєстрів розповіла адвокат, член Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ, член Комітету НААУ з питань цивільного права та процесу Анастасія Якімова під час заходу з підвищення кваліфікації адвокатів, що відбувся у Вищій школі адвокатури НААУ.
Якімова Анастасія
20.08.2024

Поняття нерухомості - до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. Режим нерухомої речі може бути поширений законом на повітряні та морські судна, судна внутрішнього плавання, космічні об'єкти, а також інші речі, права на які підлягають державній реєстрації (ч. 1 ст. 181 ЦК України).

 

Поняття земельної ділянки - це частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, з визначеними щодо неї правами (ч. 1 ст. 79 ЗК України)

 

Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (п. 1 ч.1 ст. 2 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно”).

 

Лектор докладно проаналізувала разом з учасниками нерухомість та інформацію з державних реєстрів, а саме:

 

1. Важливість інформації про нерухомість та землю, які перебувають у власності.

2. Взаємозв’язок правовстановлюючих документів і державних реєстрів.

3. Які є реєстри по нерухомості та землі: хто є їх держателем, хто має право вносити інформацію, хто здійснює контроль і нагляд.

4. Яку інформацію по нерухомості можна отримати з державних реєстрів?

5. Яку інформацію по землі можна отримати з державних реєстрів.

6. Якщо втратили документи: алгоритм дій.

7. Інформація у реєстрі відображена некоректно або не відповідає дійсності: що робити?

8. Корисні контакти.

 

У рамках характеристики нерухомості акцентовано на наступному:

 

  1. Важливість інформації про нерухомість та землю, які перебувають у власності

 

Право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації (ч.1 ст.182 ЦК України).

 

Право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним. Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону. (ч. 3, 4 ст. 334 ЦК України).

 

2. Взаємозв’язок правовстановлюючих документів і державних реєстрів

 

Відомості, що містяться у Державному реєстрі прав, повинні відповідати відомостям, що містяться в документах, на підставі яких проведені реєстраційні дії. У разі їх невідповідності пріоритет мають відомості, що містяться в документах, на підставі яких проведені реєстраційні дії (ч. 2 ст. 12 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно”).

 

3. Які є реєстри по нерухомості та землі: хто є їх держателем, хто має право вносити інформацію, хто здійснює контроль і нагляд

 

  • По землі

 

Державний земельний кадастр - єдина державна геоінформаційна система відомостей про землі, розташовані в межах державного кордону України, їх цільове призначення, обмеження у їх використанні, а також дані про кількісну і якісну характеристику земель, їх оцінку, про розподіл земель між власниками і користувачами, про меліоративні мережі та складові частини меліоративних мереж ( ч. 1 ст. 1 Закону України “Про Державний земельний кадастр”).

 

Державний земельний кадастр є державною власністю. Державний земельний кадастр ведеться на електронних та паперових носіях. У разі виявлення розбіжностей між відомостями на електронних та паперових носіях пріоритет мають відомості на паперових носіях. Порядок ведення Державного земельного кадастру визначається Кабінетом Міністрів України відповідно до вимог цього Закону (ч. 2, 3, 4 ст. 5 Закону України “Про Державний земельний кадастр”).

 

Ведення та адміністрування Державного земельного кадастру забезпечуються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

 

Держателем Державного земельного кадастру є центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

 

  • По нерухомості

 

Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (далі - Державний реєстр прав) - єдина державна інформаційна система, що забезпечує обробку, збереження та надання відомостей про зареєстровані речові права на нерухоме майно та їх обтяження. Державний реєстр речових прав на нерухоме майно містить інформацію і про право власності на земельні ділянки.

 

Державний реєстр прав є державною власністю, складовою Національного архівного фонду і підлягає довічному зберіганню (ч. 6 ст. 12 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”).

 

Система органів та суб’єкти, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав:

  • Міністерство юстиції України та його територіальні органи;

  • Суб’єкти державної реєстрації прав: виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська, Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації;

  • Державні реєстратори прав на нерухоме майно.

 

Контроль у сфері державної реєстрації прав здійснюється Міністерством юстиції України, у тому числі шляхом моніторингу реєстраційних дій у Державному реєстрі прав з метою виявлення порушень порядку державної реєстрації прав державними реєстраторами, уповноваженими особами суб’єктів державної реєстрації прав.

 

4. Яку інформацію по нерухомості можна отримати з державних реєстрів?

 

Про Державний реєстр речових прав на нерухоме майно Державний реєстр прав містить відомості про:

  • зареєстровані речові права на нерухоме майно,

  • об’єкти незавершеного будівництва,

  • майбутні об’єкти нерухомості та їх обтяження,

  • взяття на облік безхазяйного нерухомого майна і ціну (вартість) нерухомого майна,

  • об’єкта незавершеного будівництва,

  • майбутнього об’єкта нерухомості та речових прав на нього,

  • розмір плати за користування нерухомим майном за відповідними правочинами,

  • відомості та електронні копії документів, подані у паперовій формі,

  • документи в електронній формі, на підставі яких проведено реєстраційні дії,

  • документи, сформовані за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав під час проведення таких реєстраційних дій,

  • відомості реєстрів (кадастрів), автоматизованих інформаційних систем, отримані державним реєстратором шляхом безпосереднього доступу до них чи в порядку інформаційної взаємодії таких систем з Державним реєстром прав.

 

5. Яку інформацію по землі можна отримати з державних реєстрів

 

Відомості про земельні ділянки:

  • кадастровий номер;

  • місце розташування, у тому числі дані Державного адресного реєстру (за наявності);

  • опис меж;

  • площа;

  • міри ліній по периметру;

  • координати поворотних точок меж;

  • дані про прив'язку поворотних точок меж до пунктів державної геодезичної мережі;

  • дані про якісний стан земель та про бонітування ґрунтів;

  • відомості про інші об'єкти Державного земельного кадастру, до яких територіально (повністю або частково) входить земельна ділянка;

  • цільове призначення (категорія земель, вид використання земельної ділянки в межах певної категорії земель);

  • склад угідь із зазначенням контурів, координат поворотних точок, геометричних параметрів, назв, адрес будівель, споруд та інженерних мереж, ідентифікаторів об’єктів будівництва та закінчених будівництвом об’єктів, відомостей про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів;

  • відомості про обмеження у використанні земельних ділянок;

  • відомості про частину земельної ділянки, на яку поширюється дія сервітуту, договору суборенди земельної ділянки;

  • відомості про заходи щодо охорони земель і ґрунтів;

  • нормативна грошова оцінка;

  • частину земельної ділянки, на якій може проводитися гідротехнічна меліорація;

  • відомості про назву, код (номер) меліоративної мережі, яка забезпечує гідротехнічну меліорацію відповідної земельної ділянки;

  • інформація про документацію із землеустрою та оцінки земель щодо земельної ділянки та інші документи, на підставі яких встановлено відомості про земельну ділянку;

  • відомості про земельні ділянки, забруднені вибухонебезпечними предметами.

 

Відомості про земельну ділянку містять інформацію про її власників (користувачів) зазначену в ч. 2 ст. 30 цього Закону, зареєстровані речові права відповідно до даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ст. 15 Закону України “Про державний земельний кадастр”)

 

6. Якщо втратили документи: алгоритм дій

 

  • Самостійно

Знайти паперові, скан - копії документів (якщо такі було зроблено) для тобо аби мати реквізити документів, які потрібно буде відновини. Отримати інформацію про власне майно з Державного реєстру речових прав з усіма необхідними реквізитами документів, на підставі яких вчинялися реєстраційні дії.

  • Звернення до відповідних органів

Залежно від того, який орган видавав втрачений документ - звертатися туди за отриманням оригіналу, дублікату, належним чином посвідченої копії (все залежить від виду документу), у порядку, встановленому чинним законодавством. Якщо уповноваженого органу вже не існує, то варто звертатися у відповідний архів. До прикладу, є нотаріальний архів або районний, обласний, знову ж таки: залежно від виду документу, який варто відновити та органу, який видавав даний документ.

  • Визнання речового права у суді

Застосовується залежно від конкретної ситуації, у разі якщо відновити документи неможливо або їх подальша реалізація вже є неможливою.

 

7. Інформація у реєстрі відображена некоректно або не відповідає дійсності: що робити?

 

  • Отримати інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо Вашого об’єкта. Ще раз звірити інформацію з документами, на підставі яких вчинялися реєстраційні дії та вносилася інформація до Державного реєстру речових прав.

  • Звернутися до найближчого Центру надання адміністративних послуг або нотаріуса, який посвідчував договір з метою з’ясування ситуації та виправлення технічної помилки.

  • У разі отримання письмової відмови щодо вчинення виправлення технічної помилки - звернутися до суду з відповідним позовом.

 

8. Корисні контакти у сфері нерухомості та земельних питань

 

  • Міністерство юстиції України

  • Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру

  • Центри надання адміністративних послуг

  • Нотаріуси, землевпорядні організації

Першоджерело: https://tinyurl.com/46fy2td6