Як правильно видати наказ про призначення відповідальної особи за обслуговування та експлуатацію захисної споруди?
Анастасія Якімова, адвокат, член Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ, член UBA Next Gen
Якімова Анастасія
25.09.2023

Анастасія Якімова, адвокат, член Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ, член UBA Next Gen, поділилася алгоритмом підготовки та видачі наказу про призначення відповідальної особи за обслуговування та експлуатацію наявної захисної споруди, який включає наступні кроки:

1. На підставі наявних правовстановлюючих та технічних документів на об’єкт нерухомого майна, складовою частиною якого є захисна споруда, визначити її тип.

Враховуючи те, що укриття населення у фонді захисних споруд цивільного захисту здійснюється безпосередньо у: сховищах, протирадіаційних укриттях, спорудах подвійного призначення, швидкоспоруджуваних захисних спорудах цивільного захисту, найпростіших укриттях, інших інженерних спорудах, призначені для захисту населення від впливу небезпечних факторів, що виникають внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів (виходячи зі змісту поняття «захисні споруди цивільного захисту», викладеного в п. 14 ч.1 ст. 2 Кодексу цивільного захисту України).

2. Видати відповідний наказ, розпорядження про призначення відповідальної особи за обслуговування та експлуатацію наявної захисної споруди.

Захисна споруда має бути описана відповідно до актуальних правовстановлюючих та технічних документів на об’єкт нерухомого майна (див. п. 1).

Якщо споруд декілька, то у кожному наказі чітко вказувати реквізити та дані конкретної захисної споруди.

У наказі, розпорядженні керівника важливо вказати:

прізвище, ім’я, по – батькові відповідальної особи,

чітку назву та, або тип захисної споруди;

адресу захисної споруди;

інші ідентифікуючі дані (за необхідності: РНОНМ, площу об’єкта тощо);

дату, з якої особа є відпоаідальною за обслуговування та експлуатацію наявної захисної споруди,

умови щодо оплати праці такої відповідальної особи,

необхідність розроблення наступних положень, безпекових умов щодо наявної захисної споруди, її функціонування в умовах воєнного стану.

3. Ознайомити під підпис відповідальну особи за обслуговування та експлуатацію

наявної захисної споруди.

4. Копію наказу підшити в особову справу працівника.

Публікація підготовлена за наслідками фахової дискусії «Захисні споруди та безпека праці: хто і за що відповідають?», що відбулася 11 вересня 2023 року у Вищій школі адвокатури НААУ у співпраці з Центром трудового права та соціального забезпечення.

Новина про захід: https://tinyurl.com/y7tkwf3n

Зареєструватися на заходи від Центру трудового права та соціального забезпечення:

Пенсійне забезпечення військовослужбовців в Україні: практичні нюанси. Вебінар Ірини Подкопаєвої. https://tinyurl.com/3tjrbcr6

Працівник чи підрядник? Case review: Uber BV and others v Aslam and others (2021). Вебінар Ірини Шапошнікової. https://tinyurl.com/4t5pzbth

Вебінар Трудові права та соціальні гарантії військовослужбовців та ветеранів. Фахова дискусія. https://tinyurl.com/yrm77k5a

Курс Звільнення державних службовців. https://tinyurl.com/bdb6dzc5