Правовий супровід діяльності волонтерів крізь призму судової практики: у Кропивницькому адвокати відвідали тренінг
Гретченко Лариса
06.05.2024

Професійну кваліфікацію у питаннях правового супроводу волонтерської діяльності підвищували адвокати під час тренінгу, що відбувся у м. Кропивницькому.

Тренінг організовано Вищою школою адвокатури НААУ у співпраці з Благодійною організацією «Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги».

Разом з колегами тренер заходу адвокат, Голова Комітету НААУ з питань сімейного права Лариса Гретченко дослідила тенденції судової практики, включаючи особливості правового статусу волонтера та засади діяльності організацій, що залучають до своєї діяльності волонтерів.

Під час фахового обговорення акцентовано, що безоплатне виконання робіт або надання послуг особами, що здійснюється на основі сімейних, дружніх чи сусідських відносин, не є волонтерською діяльністю.

У професійному діалозі адвокати дійшли висновку, що волонтерство не надає права  використовувати цей статус в особистих цілях або ж бути засобом уникнення від юридичної відповідальності.

В огляді судових рішень та життєвих ситуацій Лариса Гретченко сфокусувала увагу на наступному:

·Практиці суворого застосування судом процесуальних строків як (НЕ) виправдане обмеження доступу до правосуддя;

·Волонтерстві як підставі для поновлення процесуального строку у судових провадженнях в умовах воєнного стану;

·Чи свідчить обставина, що позивач, який займається волонтерською діяльністю, безумовно може претендувати на пільги щодо сплати судового збору?

·Вплив обставин волонтерської діяльності при вирішенні сімейних, трудових та інших категорій цивільних справ.

·Право вибору одержувачів одноразової грошової допомоги, які одночасно мають право на її отримання з кількох підстав (як захисник і як волонтер);

·Публічно-правові спори з елементом волонтерства і рішення щодо гарантій соціального захисту волонтерів.

Предметом жвавої дискусії стали справи про адміністративні та кримінальні правопорушення, пов’язані з провадженням волонтерської діяльності в питаннях притягнення до відповідальності:

·Поширення неправдивих чуток про те, що волонтери привласнюють гуманітарну допомогу, яка призначена для населення (ст. 173-1 КУпАП);

·Керування волонтером ТЗ, який підлягає обов'язковому технічному контролю, без його проходження (ч. 4 ст. 121 КУпАП);

·Керування ТЗ особою стосовно якої встановлено тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами (ч. 3 ст. 126 КУпАП);

·Притягнення до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 130 КУпАП, з урахуванням здійснення волонтерської діяльності;

·Відповідальність за спробу незаконного перетинання держкордону України (ч.1 ст. 204-1 КУпАП);

·Наслідки помилки, допущеної при переміщенні товарів через митний кордон України (ст. 483 МК);

·Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги (ст. 201-2 ККУ);

·Шахрайство (ст. 190 ККУ) та Незаконне переправлення осіб через державний кордон України (ст. 332 ККУ);

·Процесуальні аспекти продовження строку тримання під вартою особи-волонтера, скасування арешту майна та передачу його на потреби ЗСУ, податкові ризики у сфері волонтерської діяльності та чимало іншого.