Діяльність німецької адвокатури у сфері запобігання та протидії відмиванню доходів
5 грудня у Вищій школі адвокатури НААУ у продовження міжнародної співпраці спільно з Національною асоціацією адвокатів України, Федеральною палатою адвокатів Німеччини та Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва відбувся онлайн-семінар на тему: «Діяльність німецької адвокатури у сфері запобігання та протидії відмиванню доходів».
Д-р. Філіп Зель
14.12.2023

Діяльність німецької адвокатури у сфері запобігання та протидії відмиванню доходів: у рамках міжнародної співпраці у ВША НААУ відбувся онлайн-семінар

5 грудня у Вищій школі адвокатури НААУ у продовження міжнародної співпраці спільно з Національною асоціацією адвокатів України, Федеральною палатою адвокатів Німеччини та Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва відбувся онлайн-семінар на тему: «Діяльність німецької адвокатури у сфері запобігання та протидії відмиванню доходів».

Відкрили захід директор Вищої школи адвокатури НААУ Савва Кузьменко та Анна Удовенко, старший помічник Заступника Голови НААУ, РАУ, які представили організаторів заходу та підкреслили на знаковості міжнародної співпраці інституцій адвокатури України та Німеччини.

З промовою до адвокатів звернулася Лідія Павлівна Ізовітова, Голова Національної асоціації адвокатів України та Ради адвокатів України. Лідія Павлівна зауважила на проблемності реалізації Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» № 361-ІХ в умовах війни та означила виклики, які постали після повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України, а саме: підвищений ризик використання грошей для фінансування терористичних груп або незаконних збройних формувань, збільшення корупційних схем через активну гуманітарну допомогу в Україні. Під час війни фінансовий моніторинг розглядається як допоміжний захід щодо збереження контролю над фінансовими ресурсами задля забезпечення стабільності економіки країни. Для адвокатів України вивчення досвіду Федеральної палати адвокатів Німеччини у питанні фінансового моніторингу є особливо цінним та дозволить з’ясувати, яким чином Німеччині вдається зберігати баланс між дотриманням гарантій незалежності адвокатури, адвокатською таємницею та вимогами закону про фінансовий моніторинг.

З вітальним словом до учасників звернувся старший менеджер проєктів Німецького фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ) Вольфрам Хертіг, який наголосив на важливості теми протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, з огляду на необхідність приведення законодавства України у відповідність до міжнародних стандартів з питань боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму з метою набуття повноправного членства в Європейському Союзі.

Віцепрезидент Федеральної палати адвокатів Німеччини Андре Хауг відзначив багаторічну та плідну співпрацю з Національною асоціацією адвокатів України, а також підкреслив високий рівень проведених заходів з підвищення кваліфікації українських адвокатів в умовах воєнного стану.

З тематичною доповіддю про діяльність німецької адвокатури у сфері запобігання та протидії відмиванню доходів виступив Філіп Зель, LL.M., адвокат, податковий консультант, нотаріус (Німеччина), який детально окреслив створення та структуру самоврядного органу з нагляду за діяльністю адвокатів у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом.

Органами, до компетенції яких належить запобігання відмиванню доходів, є Федеральне міністерство фінансів, підрозділ фінансової розвідки, федеральне бюро розслідувань.

Згідно Закону «Про фінансовий моніторинг» на адвокатів покладено зобов’язання стосовно: управління ризиками, зобов’язання щодо належної перевірки клієнтів, вимоги до повідомлення про операцію, а також проявляти тактовність під час нагляду.

При Федеральній палаті адвокатів Німеччини створено Робочу групу з нагляду за запобіганням відмиванню доходів та Комітет з питань запобігання відмиванню доходів, на рівні яких:

  • обговорено підсумковий звіт FATF (Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням доходів) щодо Німеччини від 25.08.2022. Фінансові розслідування у складних справах визнані незадовільними;

  • рекомендовано посилити співпрацю між різними органами;

  • визначено плани нової реформи: Новий федеральний орган також візьме на себе нагляд за відмиванням доходів;

  • адвокатуру критикують як «легального посередника» (наприклад, незаконні "Cum-/EX" операції з акціями).

Розкрив лектор також феноменологію відмивання доходів у професії адвоката, зазначивши, що поняття злочину, пов’язаного з відмиванням доходів було введено у 1992 році з метою ефективнішої боротьби з організованою злочинністю та відмиванням доходів. Відтоді поняття «злочини у сфері фінмоніторингу» є найбільш змінюваним у Кримінальному положенні Німеччини. Філіп Зель також зауважив на імплементації положень директив ЄС у німецьке законодавство та серед останніх змін означив набуття чинності 18.03.2021 Законом щодо вдосконалення правової боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом.

Лектор детально розповів про практику нагляду палатою адвокатів м. Хамм у сфері запобігання відмиванню доходів. Серед ініціатив ЄС у боротьбі з відмиванням доходів виділено створення органу ЄС (Anti-Money Laundering Authority, «AMLA») для нагляду та боротьби з відмиванням доходів на території ЄС, а також для координації заходів в рамках ЄС.

Відеозапис заходу доступний за посиланням: https://tinyurl.com/bdz9r2kj

Дізнатися більше про Федеральну палату адвокатів Німеччини: https://tinyurl.com/4hhbcut9

Дізнатися більше про Німецький фонд міжнародного правового співробітництва: https://tinyurl.com/yykkvk59