Як працює Міжнародний спортивний арбітражний суд?
Ганна Бордюгова, адвокат, кандидат юридичних наук, експерт зі спортивного права, арбітр CAS
Бордюгова Ганна
22.07.2024

Про заснування, структуру та юрисдикцію Міжнародного спортивного арбітражного суду розповіла під час вебінару, що відбувся у Вищій школі адвокатури НААУ, Ганна Бордюгова, адвокат, кандидат юридичних наук, експерт зі спортивного права, арбітр CAS.

Під час вебінару лектор сфокусувала увагу учасників на наступних ключових моментах, що стосуються діяльності CAS: 

 

1.CAS був утворений МОК у 1984 з метою забезпечення надання послуг з вирішення спорів суб’єктам спортивного руху. Вже 40 років CAS розглядає спори за участі спортсменів, тренерів, федерацій, клубів, ліг та організаторів спортивних подій, їх спонсорів, спортивних агентів, з майже всіх країн світу через арбітражні та медіаційні процедури (більше 10 000 справ за весь час). Щороку CAS розглядає щонайменше 800 справ і кожного року ця цифра зростає.

 

2.Усі реформи CAS знайшли відображення у Кодексі спортивного арбітражу, який вступив у силу 1994 року та був переглянутий потому у 2004, 2010, 2013, 2019, 2020 та 2023 роках.

3.CAS складається з палат першої та апеляційної інстанцій, антидопінгової палати, - кожна з яких очолюється головою та канцелярії CAS (гендиректор, заступник гендиректора, фінансовий директор, 11 радників та 12 секретарів суду); консультаційна процедура (1990-2011).

4.CAS бере спір на розгляд тільки у випадку наявності письмової угоди між сторонами щодо розгляду такого спору CAS (арбітражна угода як окремий документ або арбітражне застереження в договорі, регламенті чи статуті спортивної федерації тощо). Стаття R27 Кодексу спортивного арбітражу визначає, що CAS має юрисдикцію виключно щодо спорів, дотичних до спорту. Такими є спори комерційні та дисциплінарні.

5.Якщо апеляція потрапляє в CAS, потрібно визначити, чи має вона юрисдикцію на розгляд справи. Перевірка наявності юрисдикції здійснюється на трьох рівнях:

·Канцелярія CAS під час подання апеляції / скарги;

·Голова палати у випадку подання клопотання про застосування забезпечувальних або попередніх заходів (до затвердження складу колегії);

·Колегія (в остаточному або попередньому рішенні (не в ухвалі про закриття провадження).

·Що стосується строків на подання апеляції у CAS, у випадку відсутності встановленого строку в статуті або регламенті відповідної федерації, асоціації або спортивного органу, або у попередній угоді, строк для подання апеляції складає двадцять один день з моменту отримання оскаржуваного рішення.

 

6.              Стадії розгляду справи в CAS включають:

 

·               Заява/апеляція з внеском (електронна форма) – відповідь;

·               Формування колегії;

·               Розгляд та оцінка доказів;

·               Слухання (необов’язково) – особисто або відео-, телеконференція;

·               Можливе мирне урегулювання на будь-якій стадії (R42);

·               Рішення;

·               Розрахунок витрат.

 

7.Список підстав для оскарження рішення CAS визначений у PILA (Swiss Private International Law Act – Швейцарський Акт про Міжнародне приватне право 1989 р. і є вичерпним:

 

1) неправильне формування суду (колегії) – ст.190 (2) (а) PILA;

2) помилкове визначення наявності або відсутності юрисдикції – ст. 190 (2) (b) PILA;

3) ухвалення судом рішення з виходом за межі скарги (ultra petita) або невинесення рішення щодо однієї або декількох із заявлених вимог (infra petita) – ст.190 (2) (с) PILA;

4) порушення процесуальных прав сторін у змагальному процесі – ст. 190 (2) (d) PILA;

5) несумісність рішення з громадянським порядком – ст. 190 (2) (е) PILA.

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: https://tinyurl.com/yc62u378

Цікаві публікації лектора:

·Всесвітнє антидопінгове агентство: історія створення, статутні завдання та основні документи: https://tinyurl.com/2nbcrp6d

·Створення та діяльність Спортивного арбітражного суду (CАС): https://tinyurl.com/yyyenuyd

Зареєструватися на найближчі заходи лектора:

·CAS – цікаві справи за участі українців: https://tinyurl.com/4ttcr3fu

·Міжнародний олімпійський комітет та його дисциплінарні процедури: https://tinyurl.com/yfswjwz9

·Процедури КАС у допінгових справах: https://tinyurl.com/4zzrhvhx

Дізнатися про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів можна у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ