Біологічний паспорт спортсмена: історія, розслідування правопорушень
Ганна Бордюгова, адвокат, кандидат юридичних наук, експерт зі спортивного права, арбітр Міжнародного спортивного арбітражного суду (CAS) з 2016.
Бордюгова Ганна
24.07.2024

Колеги, пропонуємо до Вашої уваги Біологічний паспорт спортсмена: історія, розслідування правопорушень та проведення дисциплінарних проваджень антидопінговими організаціями, який підготувала Ганна Бордюгова, адвокат, кандидат юридичних наук, експерт зі спортивного права, арбітр Міжнародного спортивного арбітражного суду (CAS) з 2016.

Посібник-керівництво призначений для спортсменів та їх допоміжного персоналу (лікарів, тренерів тощо), для адвокатів та правників – представників спортсменів у допінгових справах.

Посібник розкриває поняття біологічного паспорта спортсмена (БПС), висвітлює історію його створення та адміністрування, впровадження профілів БПС (гематологічного, стероїдного та ендокринного), описує етапи обробки результатів антидопінгових проб, які формують профіль у БПС, та поводження з отриманими даними.

Спортсмени стають суб’єктами тестування на допінг за замовчанням, коли, набуваючи членства у спортивній федерації або отримуючи ліцензію на участь у змаганнях національного або міжнародного рівня у певному виді спорту, погоджуються дотримуватися всіх правил та регламентів, які ухвалюють відповідні національні та/або міжнародні спортивні федерації, серед яких і антидопінгові правила.

Головним нормотворцем у сфері боротьби з допінгом є Всесвітнє антидопінгове агентство, ВАДА, яке у 2003 році ухвалило Всесвітній антидопінговий кодекс, Кодекс ВАДА, покликаний гармонізувати боротьбу з допінгом у спорті.

Видання докладно описує тонкощі процедури створення, наповнення та перевірки профілів БПС, проведення розслідування підозрюваних порушень антидопінгового правила за статтею 2.2. Кодексу ВАДА та антидопінгових правил інших спортивних організацій, що повністю відзеркалюють його, «Вживання або спроба вживання спортсменом забороненої речовини або забороненого методу», які базуються на аналізі даних з БПС.

Посібник також докладно висвітлює етапи ведення дисциплінарних проваджень у допінгових справах у квазі-арбітражних органах антидопінгових організацій (національних і міжнародних) і Міжнародному спортивному арбітражному суді, САС, у Лозанні (Швейцарія), який, згідно Кодексу ВАДА, є останньою апеляційною інстанцією щодо перегляду рішень у допінгових справах квазі-арбітражних органів антидопінгових організацій.

Видання містить багато посилань на судову практику САС як найвищого спортивного судового органу, який користується беззаперечним авторитетом у світовому спортивному організованому русі.

Ознайомитися із матеріалом можна за посиланням: https://tinyurl.com/ywt58vwm