Затримка виїзду на виклик та прибуття бригади екстреної медичної допомоги через дії лікаря є дисциплінарним проступком
Яна Бабенко, адвокат, член Центру медичного права ВША НААУ, регіональний представник Комітету медичного фармацевтичного права та біоетики НААУ у Київській області
Бабенко Яна
31.07.2024

Постанова Дніпровського апеляційного суду від 24 липня 2024 у справі № 214/4834/22 (провадження № 22-ц/803/4035/24)

Обставини справи: Позивачка звернулась до суду з позовом до КП «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» (далі – «Центр») про визнання незаконним та скасування наказу про притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Позов обґрунтовано тим, що вона працювала у Центрі на посаді лікаря з медицини невідкладних станів виїзної бригади екстреної медичної допомоги Криворізької станції екстреної медичної допомоги.

Наказом Центру від 25.07.2022 р. №17д їй оголошено догану за неналежне виконання своїх посадових обов`язків. Даний наказ вручено їй під підпис, без будь-яких додатків.

Так, в наказі зазначено, що на підставі службової перевірки від 30.06.2022 р. було встановлено, що з вини лікаря з медицини невідкладних станів виїзної бригади екстреної медичної допомоги підстанція №4 Криворізької станції екстреної медичної допомоги, яка перебувала на добовому чергуванні з 08-00 год. 22.06.2022 р. до 08-00 год. 23.06.2022 р. ніби то допустила 8-ми хвилинну затримку на виїзд бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги на критичний виклик, який надійшов о 02-11 год., тим самим нібито належним чином не виконала свої посадові обов`язки, які передбачені її посадовою інструкцією та порушила норми чинного законодавства стосовно термінів надання екстреної медичної допомоги пацієнтам, які знаходяться у критичному стані Постанова КМУ від 16.12.2020 р. №1271 «Про нормативи прибуття бригади екстреної ( швидкої) медичної допомоги на місце події».

Рішенням Саксаганського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області позовні вимоги були залишені без задоволення.

Висновки суду апеляції та застосовані норми права. Залишаючи рішення суду першої інстанції без змін, суд апеляції виходив з наступного.

1) Відповідачем на спростування доводів Позивачки щодо незаконності Наказу №17д від 25.07.2022 «Про притягнення до дисциплінарної відповідальності» до суду були надані наступні докази: Положення про Криворізьку станцію екстреної медичної допомоги - структурний підрозділ КП «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Дніпропетровської обласної ради» (а.с. 54-55); Положення про Підстанцію №4 Криворізької станції екстреної медичної допомоги - структурний підрозділ КП «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Дніпропетровської обласної ради» (а.с. 57-59); Карта виїзду швидкої медичної допомоги №17 А від 23.06.2022 за адресою: 4 Зарічний, 12 , привід виклику «випав з 5 поверху» (а.с. 109); Подорожній лист службового автомобіля 008289 від 22.06.2022 р. (а.с. 110); Доповідна завідувача п/с на ім`я завідувача Криворізької станції екстреної медичної допомоги від 29.06.2022 (а.с. 113); Доповідна фельдшера з МНС ОСОБА_2 на ім`я Криворізької станції екстреної медичної допомоги від 29.06.2022 (а.с.114); пояснювальна водія автотранспортних засобів на ім`я генерального директора КП «ОЦЕМД та МК «ДОР» ОСОБА_10 (а.с. 62); Посадова інструкція лікаря з медицини невідкладних станів КЗ «Криворізька станція швидкої медичної допомоги» Дніпропетровської обласної ради» (а.с. 72-79); Акт фіксації відмови від надання письмових пояснень від 29.06.2022 року (а.с.63); Акт фіксації відмови від запрошення до адміністрації КСЕМД від 29.06 2024 р. (а.с.65)

2) Постановою КМУ від 16.12.2020 р. №1271 «Про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події», а саме, п. 3 частини 1, встановлено, що нормативи прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події за зверненнями, що належать до категорії критичних, становлять 10 хвилин з моменту надходження звернення до диспетчера прийому виклику оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. З огляду на можливість виникнення обставин, які не залежать від організації системи надання екстреної медичної допомоги (ускладнений дорожній рух, метеорологічні умови, сезонні особливості, епідеміологічна ситуація тощо), допускається перевищення зазначеного нормативу, але не більше ніж у 25 відсотках випадків.

Згідно ч. 1 Додатку до постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 р. №1271 до категорії критичних звернень щодо надання екстреної медичної допомоги належать звернення стосовно хворих/постраждалих при невідкладних станах, що безпосередньо загрожують життю, потребують виконання реанімаційних заходів та: 1) супроводжуються: відсутністю дихання; неефективним диханням; ознаками масивної крововтрати/кровотечі; 2) зумовлені: усіма видами травм різної етіології; впливом зовнішніх факторів (ураження електричним струмом, блискавкою тощо); інтоксикацією та отруєнням, у тому числі укусами тварин, комах тощо; гострими та хронічними захворюваннями.

3) Відповідно п. п. 2.2., 2.3, 2.5 Посадової інструкції лікаря з МНС Криворізької СЕМД структурний підрозділ КП «ОЦЕМД та МК» ДОР» на лікаря з медицини невідкладних станів виїзної бригади екстреної медичної допомоги покладено наступні обов`язки: перебувати у режимі готовності (очікування) до виконання розпорядження центральної оперативної диспетчерської Центру; забезпечення негайного виїзду бригади ЕМД після отримання виклику; прибувати на місце виклику відповідно до встановленого нормативу.

Встановлено, що прийом виклику бригадою екстреної медичної допомоги, в складі якої працювала 23.06.2022 р. Позивачка, здійснено о 02 год. 10 хв., а прибуття на місце виклику бригади ЕМД сталось о 02 год. 25хв., тобто з порушенням встановленого 10-хвилинного нормативу прибуття бригади з моменту виклику, передбаченого п. 3 ч.1 Постанови КМУ від 16.12.2020 р. №1271 «Про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події».

При цьому, апеляційний суд враховує, що, як встановлено під час розгляду справи, затримка виїзду на виклик та прибуття на місце події понад встановлені нормативи відбулися саме через затримку виїзду бригади внаслідок очікування лікаря - Позивачки, що є складом дисциплінарного проступку.

4) Під час розгляду справи Позивачкою не було спростовано факту допуску порушення строків прибуття бригади ЕМД та не надано доказів відсутності вини лікаря у затримці виїзду бригади.

5) Колегія суддів апеляційного суду приходить до висновку, що докази, надані Відповідачем, спростовують твердження Позивачки про відсутність її вини у 8-ми хвилинній затримці на виїзд бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги на критичний виклик, що в подальшому привело до порушенням встановленого нормативу прибуття бригади з моменту виклику, і чим вона належним чином не виконала свої посадові обов`язки, які передбачені її посадовою інструкцією, та доводять той факт, що Позивачка, будучи повідомленою про проведення службової перевірки за вказаним фактом в присутності колег, зокрема фельдшерів виїзної бригади підстанції № 4 та завідуючого підстанції відмовилась надати письмові пояснення щодо затримки виїзду на критичний виклик 23.06.2022 р., в подальшому відмовилась прибути до адміністрації КСЕМД для дачі пояснень.

Посилання Позивачки на наявність обставин 23.06.2022 р., які не залежали від організації системи надання екстреної медичної допомоги, зокрема, ускладнений дорожній рух, метеорологічні умови, зазначення не точної адреси місцезнаходження постраждалого, не спростовують правильність висновків суду першої інстанції щодо розгляду спору у даній справі.

З повним текстом постанови Дніпровського апеляційного суду можна ознайомитися за покликанням: https://tinyurl.com/59ntjw3b