Відшкодування витрат на лікування потерпілої від кримінального правопорушення особи
Яна Бабенко, адвокат, член Центру медичного права ВША НААУ, регіональний представник Комітету медичного фармацевтичного права та біоетики НААУ у Київській області
Бабенко Яна
16.07.2024

Рішення Андрушівського районного суду Житомирської області від 01 липня 2024 р. у справі № 272/476/24 (провадження № 2/272/311/24)

 Обставини справи: прокурор в інтересах держави в особі Національної служби здоров’я України (далі – «НСЗУ») звернувся до суду з позовом, в якому вказує, що вироком Андрушівського районного суду Житомирської області обвинуваченого визнано винним у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України і призначено йому покарання у виді 5 років позбавлення волі. На підставі ст. 75 КК України звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком. Судом встановлено, що 11.12.2021 близько 22 год. 00 хв. обвинувачений, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння дістав з кишені куртки ніж типу «метелик», та тримаючи його у правій руці наніс потерпілому не менше трьох ударів в область шиї та грудної клітини. Внаслідок цього, потерпілому були спричинені тілесні ушкодження у вигляді: садна правої молочної залози, що відноситься до категорії легкого тілесного ушкодження; рани передньої грудної стінки, що відноситься до категорії легкого тілесного ушкодження з короткочасним розладом здоров’я; проникаючого поранення шиї з ушкодженням трахеї в ділянці передньої стінки, що ускладнились обширною емфіземою шиї, обличчя, межистіння, пневмотороксом та дихальною недостатністю II ст., утворилося від дії гострого предмету, відноситься до категорії тяжкого тілесного ушкодження.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого йому злочину визнав повністю. Згідно з інформацією КНП «Андрушівська міська лікарня» (далі – «Міська лікарня») потерпілий з 11.12.2021 по 12.12.2021 перебував на лікуванні в об’єднаному хірургічному відділенні 1 ліжко-день з діагнозом: травма шиї, розрив трахеї, підшкірна емфізема. Вартість 1 ліжко-дня склала: 723,07 грн та 15,17 грн – медичні матеріали. Загальна вартість його лікування становить: 738,24 грн. Лікування проводилось за рахунок коштів НСЗУ. Згідно з інформацією КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського» (далі – «Обласна лікарня»), потерпілий з 12.12.2021 по 22.12.2021 перебував на стаціонарному лікуванні у відділенні торакальної хірургії КНП «ОКЛ ім. О.Ф. Гербачевського» (10 ліжко-днів). Вартість 1 ліжко-дня становить 2 110,61 грн. Загальна вартість його становить: 21 106,10 грн. Отже, загальна вартість лікування потерпілого в закладах охорони здоров’я становить 21 844 грн 34 коп., які позивач просив стягнути з відповідача (засудженого за вироком суду).

Висновки суду та застосовані норми права

Суд дійшов до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Як видно з матеріалів справи з часу набрання законної сили вироком Андрушівського районного суду до дня звернення з позовом до суду Міською лікарнею та Обласною лікарнею самостійно не вжилися заходи цивільно-правового характеру з метою відшкодування витрат на лікування особи, яка є потерпілою від злочину, що свідчить про нездійснення належним чином відповідних повноважень, а фінансування вказаного закладу охорони здоров’я здійснюється, у тому числі за рахунок коштів Державного бюджету України, що негативно впливає на соціально-економічну ситуацію та порушує інтереси установи, які полягають у встановленому законодавством забезпеченні повернення до бюджету витрат, понесених закладом охорони здоров’я на стаціонарне лікування потерпілого від злочину. Таким чином, з метою захисту державних інтересів з відповідним позовом про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину з вказаним позовом звернувся прокурор.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 1206 ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов’язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров’я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Відповідно до п. 2 «Порядку обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров’я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнення з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16.07.1993 (далі – «Порядок»), сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров’я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі, та вартості витрат на його лікування в день.

Пунктом 4 Порядку вказано, що стягнені в установленому порядку кошти, залежно від джерела фінансування закладу охорони здоров’я, у якому перебував на стаціонарному лікуванні потерпілий, зараховується до відповідного бюджету або на користь юридичної особи (відомства), якій належить заклад охорони здоров’я.

Вироком Андрушівського районного суду Житомирської області встановлено, що засуджений вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 121 КК України, відносно потерпілого, а отже він, як особа, яка вчинила злочин, зобов’язаний відшкодувати витрати за лікування потерпілого, яке він проходив внаслідок отриманих тілесних ушкоджень від його протиправних дій в Міській лікарні та Обласній лікарні.

Обставин, які відповідно до положень ст. 1206 ЦК України, виключають обов’язок відповідача відшкодувати витрати закладові охорони здоров’я на лікування потерпілого від злочину в ході судового розгляду при постановленні вироку судом не встановлено.

Отже, суд вважає, що внаслідок винних дій відповідача (засудженого) закладами охорони здоров’я на лікування потерпілого витрачені кошти у загальному розмірі 21 844,34 грн, які підлягають стягненню з відповідача.

З повним текстом рішення Андрушівського районного суду Житомирської області можна ознайомитися за покликанням: https://tinyurl.com/3wrttvcj