Щодо попереднього притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства
Матеріал підготовлено адвокатом Оленою Бібік, членом Центру сімейного права Вищої школи адвокатури НААУ
Публікації лекторів
18.10.2024

Попереднє притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства - це підтвердження систематичності дій винуватої особи чи подвійне притягнення до юридичної відповідальності і свідчить про відсутність ознак кримінального правопорушення, передбаченого ст. 126-1 КК України?

Принцип «non bis in idem» забороняє двічі (повторно) притягувати особу за одне й теж правопорушення до кримінальної відповідальності. Саме з цих підстав, Одеським апеляційним судом, ухвалою від 06 вересня 2023 року скасовано вирок суду першої інстанції та закрито на підставі п. 1 ч. 1 ст. 284 КПК України кримінальне провадження № 12021162510001675 від 08 грудня 2021 року за ст. 126-1 КК України у зв`язку з відсутністю події кримінального правопорушення.

Апеляційний суд прийшов до висновку, що зібрані у справі докази не доводять існування події кримінального правопорушення, передбаченого ст.126-1 КК України, та відповідно винуватості в ньому. Зазначивши при цьому, що вироком суду першої інстанції фактично двічі притягнуто кривдника за одні і ті ж діяння, які вже були кваліфіковані як адміністративні правопорушення через систематичне вчинення домашнього насильства, а потім повторно як кримінальне правопорушення.

Проте, з вищевикладеними правовими висновками апеляційної інстанції не погодився Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду мотивуючи тим, що вони не ґрунтуються ні на законі України про кримінальну відповідальність, ні на фактичних обставинах провадження.

Отже, кримінальна відповідальність за ст. 126-1 КК України настає за вчинення домашнього насильства, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров`я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи.

Об`єктивну сторону зазначеного кримінального правопорушення складають діяння, що виражаються в систематичному насильстві в формах фізичного, психологічного та економічного насильства.

Невід`ємною ознакою домашнього насильства, передбаченого диспозицією статті 126-1 КК України, є його систематичність, тобто вчинення ряду діянь, кожне з яких окремо може й не містити ознак цього злочину, але у сукупності призводить до наслідків, визначених диспозицією цієї статті КК України.

Словосполучення «систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства» описує діяння. Закінченим кримінальне правопорушення вважається з моменту вчинення хоча б однієї із трьох форм насильства (фізичного, психологічного чи економічного) втретє, у результаті чого настав хоча б один із вказаних в законі наслідків. При цьому не має значення, чи було відображено в адміністративному протоколі поліції, в обмежувальному приписі чи в іншому документі факт перших двох актів насильства. Факт документування має значення для доказування систематичності, але не більше ніж інші передбачені законом докази.

Відтак попереднє притягнення особи до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства за умови подальшої повторюваності вчинення протиправних дій стосовно певної потерпілої особи чи осіб і настання конкретних наслідків, які визначені законодавцем як більш тяжкі, ніж ті, що зазначені в законодавстві України про адміністративні правопорушення, не свідчить про подвійне притягнення до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення, як про це вказано в ухвалі суду апеляційної інстанції, а підтверджує систематичність дій винуватої особи.

 

Докладніше з Постановою ККС ВС від 28 травня 2024 року у справі № 522/2378/22 (провадження № 51-7447км23) ви можете ознайомитися за посиланням – https://reyestr.court.gov.ua/Review/119493832.