Щодо бронювання військовозобов’язаних працівників у більшій кількості, ніж 50%, якщо підприємство має статус
Відповідь на запитання підготувала адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ Вікторія Поліщук.
Фахові коментарі
01.09.2024

Чи можна забронювати військовозобов’язаних працівників у більшій кількості, ніж 50%, якщо підприємство має статус критично важливого?

Відповідно до ст. 24 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» бронювання військовозобов`язаних, які перебувають у запасі, здійснюється в мирний та у воєнний час з метою забезпечення функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ і організацій в особливий період.

Порядок бронювання військовозобов`язаних за списком військовозобов`язаних під час дії воєнного стану затверджений Постановою КМУ № 76 від 27.01.2023 р., визначає механізм бронювання під час дії воєнного стану військовозобов`язаних за списками військовозобов`язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час.

Згідно з пунктом 1 вказаного Порядку № 76 цей Порядок визначає механізм бронювання під час дії воєнного стану військовозобов`язаних за списками військовозобов`язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час.

Відповідно до пункту 9 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 76 від 27.01.2023 р., кількість військовозобов’язаних, які займають посади на підприємстві, установі та організації і відповідно до закону підлягають бронюванню, повинна становити не більше 50 відсотків кількості військовозобов’язаних працівників на такому підприємстві, установі та організації станом на 18 травня 2024 р., у разі збільшення чисельності військовозобов’язаних працівників у зазначеному підприємстві, установі та організації - станом на дату подання списків, зокрема утворених після 18 травня 2024 року.

Із зазначеного вище, слідує, що, дійсно, можна забронювати збільшену чисельність військовозобов’язаних працівників, але за наявності відповідного обґрунтування та доказів.

Підтвердженням цьому є і рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 21.12.2023 р. у справі № 120/9783/23. Судом було встановлено, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 року №76, кількість військовозобов`язаних, які підлягають бронюванню, повинна становити 50 відсотків кількості військовозобов`язаних підприємства, установи і організації на дату подання списку, а у додатку 2, поданого позивачем, була вказана кількість військовозобов`язаних 100 відсотків. Жодних доказів надання відповідачем оцінки обґрунтованості потреби в бронюванні військовозобов`язаних ТОВ «АГРО ПЛАНТ ФЕМЕЛІ» в кількості 100 відсотків представником Хмільницької районної військової адміністрації Вінницької області також не надано.