Посібник Центру трудового права та соціального забезпечення «Протидія мобінгу (цькуванню) в Україні»
Діяльність центрів
04.06.2024

Шановні колеги!

Представляємо до Вашої уваги посібник Центру трудового права та соціального забезпечення «Протидія мобінгу (цькуванню) в Україні».

Мобінг (цькування) є актуальним соціальним явищем, яке притаманне трудовому праву і є законодавчо визначеним правовим явищем.

Фактично у кожному випадку працівник, який зазнав мобінгу, проходить п’ять стадій: конфлікт – агресивні дії – залучення керівництва – таврування як важкого або психічно хворого – ізоляція і як наслідок звільнення.

Які ж обставини сприяють виникненню мобінгу? Мобінг трапляється в організаціях будь-якого типу. Однак певні організаційні характеристики можуть (ненавмисно) сприяти його виникненню, наприклад:

1. коли керівники не звертають уваги на своїх підлеглих як на особистостей

2. в організаціях, які не планують робочі зустрічі

3. якщо до працівників не звертаються особисто, коли їхня поведінка є неналежною

4. коли майбутні плани організації є незрозумілими, так що працівники не розвивають почуття лояльності чи командного духу

5. якщо конфліктів уникають, а не вирішують

6. якщо організація використовує домінантні групові норми, тим самим ризикуючи, що людина може бути засуджена за невідповідність груповому стандарту.

Не існує специфічних особистісних факторів, коли працівники стають жертвами мобінгу. Однак, організації з нечіткими цілями або відсутністю взаємодії між керівництвом та працівниками можуть стати майданчиком для розвитку мобінгу (цькування).

Про правове регулювання мобінгу, поняття, зміст та порядок протидії, алгоритми дій для працівників, а також порядок організації протидії мобінгу на підприємстві дізнавайтеся докладно у посібнику, який доступний для ознайомлення за посиланням:  https://tinyurl.com/yrutv8zp