КІК: що таке контрольовані іноземні компанії?
Олеся Баранова, юрист, експерт з податкового права України
Матеріали заходів
25.07.2024

КІК: що таке контрольовані іноземні компанії розповіла під час заходу з підвищення кваліфікації, що відбувся у Вищій школі адвокатури НААУ, Олеся Баранова, юрист, експерт з податкового права України.

Лектор окреслила норми по КІК в Податковому кодексі України та підзаконні нормативно-правові акти, що регулюють питання КІК.

Контрольованою іноземною компанією визнається будь-яка юридична особа, зареєстрована в іноземній державі або території, яка визнається такою, що знаходиться під контролем фізичної особи – резидента України або юридичної особи – резидента України відповідно до правил, визначених цим Кодексом.

Види контрольованих іноземних компаній:

1.Юридична особа (корпоративне утворення/об’єднання/організації)

 

·Володіє активами;

·Має права та обов’язки;

·Здійснює діяльність від власного імені незалежно від засновників/учасників/форми власності.

 

2.Утворення без статусу юридичної особи (партнерства/трасти/фонди/інші установи та організації/нерезиденти ОПФ перелік КМУ)

·Діяльність спрямована на отримання доходу (прибутку)

·Діє в інтересах своїх учасників, партнерів, засновників, довірителів або інших вигодоотримувачів.

Статус особи визначається відповідно до законодавства країни її реєстрації.

Контролюючою особою є фізична особа або юридична особа – резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії.

Контролююча особа: 

1.Здійснює формально-юридичний контроль: володіє часткою в іноземній юридичній особі:

·частка у розмірі більше 50%;

·частка у розмірі більше ніж 10% (на період 2022-2023 – більше 25%), якщо декілька резидентів України володіють спільно 50% і більше.

2.Здійснює фактичний контроль окремо або разом з іншими резидентами України –  пов’язаними особами:

• надання зобов’язуючих вказівок органам управління;

• ведення перемовин щодо укладення договорів та узгодження їх суттєвих умов, які формально затверджуються органами управління;

• наявність довіреності на здійснення суттєвих правочинів терміном більш ніж один рік без необхідності погоджувати такі правочини з органами управління;

• здійснення операцій за банківськими рахунками, наявність можливості їх блокування;

• зазначення особи в якості засновника (бенефіціара, фактичного вигодонабувача) (крім трасту, фонду, установи, іншого утворення без статусу юридичної особи) юридичної особи під час відкриття банківських рахунків.

Частка в КІК – корпоративні права, права в утворенні без статусу юридичної особи, до активів якої входить частка у юридичній особі, чи будь-які інші аналогічні права та/або правомочності, що надають фізичній або юридичній особі право:

а) впливу на відповідну частку голосів у вищому органі управління;

б) на отримання відповідної частини прибутку;

в) блокування рішення про розподіл частини прибутку;

г) на отримання відповідної частини активів іноземної юридичної особи у разі її ліквідації або припинення.

Якщо відповідно до належного фізичній особі розміру частки обсяги прав є різними, приймається найбільше значення такої частки.

Володіння фізичною або юридичною особою часткою в КІК:

- належать фізичній або юридичній особі безпосередньо або опосередковано через інших осіб, у тому числі через утворення без статусу юридичної особи;

- належать будь-яким пов’язаним особам такої фізичної або юридичної особи безпосередньо або опосередковано через інших осіб.

Розмір частки опосередкованого володіння розраховується:

- у разі володіння через один ланцюг осіб, які володіють частками одна в іншій – шляхом множення часток;

- у разі володіння через кілька ланцюгів осіб, які володіють частками одна в іншій – шляхом підсумовування часток в кожному такому ланцюгу.

Коли особа фактично володіє часткою в розмірі понад 50 відсотків (через один або кілька ланцюгів) над юридичною особою у ланцюгу, вважається, що фізична особа володіє часткою в такій юридичній особі у розмірі 100 відсотків.

У разі коли особа здійснює фактичний контроль над наступною юридичною особою у ланцюгу, вважається що така особа володіє часткою в наступній юридичній особі у розмірі 100 відсотків.

Особа вважається такою, що володіє часткою в іншій юридичній особі, у разі:

- володіння на підставі права власності;

- якщо право власності на відповідну частку юридично належить іншим особам, які діють в інтересах такої особи.

Особа вважається такою, що володіє часткою в іншій юридичній особі, у разі, якщо така особа є засновником трасту, власником частки майна фонду, установи, іншого утворення без статусу юридичної особи, до активів якого входить зазначена частка, або учасником (партнером з повною або обмеженою відповідальністю) партнерства, до активів якого входить частка у юридичній особі.

Не є контролюючою особою:

1.Резиденти України не визнаються контролюючими особами, якщо їх володіння часткою у контрольованій іноземній компанії реалізовано через пряме або опосередковане володіння в іншій юридичній особі-резиденти України, за умови якщо остання визнається контролюючою особою згідно з цим пунктом та на неї покладається зобов’язання щодо оподаткування скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії;

2.Засновник, учасник трасту, установи, іншого утворення без статусу юридичної особи може не вважається таким, що володіє цією часткою, за додержання певних умов;

3.Особи, що виконують посадові обов’язки директора чи іншої посадової особи юридичної особи відповідно до її статутних документів, та/або до фахівців у галузі права, аудиту, бухгалтерського обліку, довірчого управління власністю, які діють на користь та в інтересах такої юридичної особи за дотриманням належних професійних стандартів (зокрема, але не виключно, адвокати, аудитори, трастові керуючі, протектори, гарантори, енфорсери, менеджери фондів, страховщики). Проте, особи на користь яких діють такі спеціалісти та які надають їм вказівки, вважаються такими, що здійснюють фактичний контроль.

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: https://tinyurl.com/65kcj7wm

Дізнатися про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів можна у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ